JUBILEJ ZA RESPEKT: Hojpl 20 godina na čelu Beča!

Čast i obaveza

JUBILEJ ZA RESPEKT: Hojpl 20 godina na čelu Beča!

Austrija -
Mislim da je situacija u Beču veoma dobra, što pokazuje i činjenica da je Beč po peti put proglašen najboljim gradom u svetu po pitanju kvaliteta života, rekao je Hojpl

BEČ - Gradonačelnik Beča Mihael Hojpl (Michael Häupl, SPÖ) slavi 20 godina vladavine austrijskom prestonicom pošto je 7. novembra 1994. godine postao gradonačelnik Beča, nasledivši na tom mestu Helmuta Cilka (Helmut Zilk, SPÖ).

"Mislim da je situacija u Beču veoma dobra, što pokazuje i činjenica da je Beč po peti put proglašen najboljim gradom u svetu po pitanju kvaliteta života.“, rekao je Hojpl u intervjuu za "Beč danas“ (Wien Heute). Kada su zdravstvo i obrazovanje u pitanju Hojpl smatra da ima još stvari koje treba poboljšati.

Prilikom stupanja na mesto gradonačelnika, Hojpl je kao primarne ciljeve naveo ekonomsku politiku, obezbeđivanje radnih mesta i jeftijeg stambenog prostora, pre svega za mlade ljude, kao i sigurnost u gradu i pristojnu politiku prema strancima.

U budućnosti je za Hojpla važno forsiranje obrazovanja, nauke i istraživačkog rada, što je preduslov za obezbeđivanje radnih mesta i blagostanja u gradu.

"Pored ovoga važno je da se obezbedi i pravedna poreska politika“, dodao je Hojpl.

Od 1282. godine Beč je imao 227 gradonačelnika, od kojih su svi bili muškarci. U ovom periodu, dugom čak 730 godina, samo jedan gradonačelnik Beča je bio duže od Hojpla na ovoj poziciji. Naime, Jozef Georg Herl (Josef Georg Hörl) je čak 31 godinu, od 1773. do 1804. godine, obavljao funkciju prvog čoveka prestonice.

Hojpl je izjavio da njegov cilj nije obaranje ovog rekorda, nego ispunjavanje svih zacrtanih ciljeva, donesenih, zajedno sa koalicionim partnerima, na početku mandata.

Tokom dvadesetogodišnje vladavine Mihaela Hojpla broj Bečlija se svake godine povećavao za oko 25.000. i trenutno u Beču živi 1,8 miliona stanovnika. Prema predviđanjima, tokom naredne decenije njihov broj će preći 2 miliona.Takođe u poslednjih dvadeset godina došlo je do povećanja regionalne bruto proizvodnje sa 49 na 78 milijardi evra. To je dovelo do toga da je 200 međunarodnih kompanija otvorilo svoja predstavništva na teritoriji glavnog grada Austrije. Od 1994. godine u Beču je izgrađeno 126.800 subvencionisanih stanova, u koje je grad uložio 6,2 milijarde evra.

Sin krenuo očevim stopama

Mihael Hojpl je rođen 14.septembra 1949. godine u mestu Altlengbah (Altlengbach), u Donjoj Austriji. Posle srednje škole preselio se u Beč gde je završio studije biologije i zologije. Još tokom studija učlanio se u Savez socijalističkih studenata. Trenutno je u braku sa svojom trećom suprugom, Barbarom Hernlajn (Barbara Hörnlein), direktorkom bečke bolnice Vilheminenšpital (Wilhelminenspital). Iz prošla dva braka ima dvoje dece. Njegov sin Bernhard je krenuo očevim političkim stopama i trenutno obavlja funkciju kordinatora mladih socijaldemokrata (SPÖ-Jugendkoordinator).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track