SPAS ZA SIROTINJU: U Hrvatskoj će siromašnima oprostiti dugove do 3.000 evra!

Donose novi zakon

SPAS ZA SIROTINJU: U Hrvatskoj će siromašnima oprostiti dugove do 3.000 evra!

Planeta -
Limit za otpis duga 25.000 kuna (3.000 evra), A u okviru njega najviše 10.000 kuna duga može da bude prema privatnim kompanijama, a ostatak iznosa odnosi se na dug prema državi i lokalnoj samoupravi.

ZAGREB - Ministar finansija Hrvatske Boris Lalovac i potpredsednica Vlade Milanka Opačić najavili su večeras da će oko 60.000 najsiromašnih građana moći da računa na otpis dugova u iznosu do 25.000 kuna, odnosno oko tri hiljade evra.

Sve je dogovoreno i zakon ne bi trebalo dugo da se čeka, a njegova primena će trajati par meseci. Važno je da će već od sledeće godine građani imati instrument kroz koji će moći da reše deo nagomilanih dugova, rekao je Lalovac, prenosi Index.

Opačić je objasnila da je limit za otpis duga 25.000 kuna, A u okviru njega najviše 10.000 kuna duga može da bude prema privatnim kompanijama, a ostatak iznosa odnosi se na dug prema državi i lokalnoj samoupravi.

Ona je naglasila da će dugovi biti otpisani samo najugroženijim i najsiromašnijim građanima.

To su isključivo socijalni kriterijumi i zakon će se odnositi na najsiromašniji sloj ljudi - korisnike socijalnih naknada, one koji nemaju ušteđevine ni dodatne imovine, ljude koji dobijaju invalidnine i one kojima su računi blokirani do godinu dana, pojasnila je Opačić.

Banke su pristale na dogovor s Vladom, jer će im za iznos kredita koji otpišu biti umanjeni porezi, a Opačić je rekla da očekuje da će narednih dana biti postignut dogovor i sa teleoperaterima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track