KONAČNI REZULTATI IZBORA: Milorad Dodik i zvanično predsednik Republike Srpske
Foto: Marina Lopicic

CIK BiH rekla svoje

KONAČNI REZULTATI IZBORA: Milorad Dodik i zvanično predsednik Republike Srpske

Planeta -
Potvrđeno da su u Predsedništvu BiH Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ) i Mladen Ivanić (Savez za promene). Od danas počinju ustavni rokovi za konstituisanje novih saziva parlamenata i skupština

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine objavila je danas potvrđene konačne rezultate opštih izbora održanih u BiH 12. oktobra prema kojima će u naredne četiri godine članovi državnog Predsedništva biti Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) osvojio je 247.235 glasova, Čović, hrvatski član i kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, osvojio je 128.053, a Ivanić, srpski član Predsedništva BiH, kandidat Saveza za promene, osvojio je 318.799 glasova.

CIK je potvrdila i da će predsednik Republike Srpske biti kandidat koalicije oko SNSD, Milorad Dodik, s osvojenih 303.496 ili 45,398 odsto glasova. Dodikov protivkandidat Ognjen Tadić, koga je kandidovo Savez za promene, osvojio je 296.021 ili 44,280 odsto glasova. Ramiz Salkić, kandidat Koalicije "Domovina", biće potpredsednik RS iz bošnjačkog naroda, a Josip Jerković, kandidat koalicije oko HDZBIH, potpredsednik je RS iz hrvatskog naroda.

CIK je objavila i da će najviše mandata za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine imati Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Što se tiče kantona u Federaciji BiH, u šest kantonalnih skupština najviše glasova osvojila je SDA, a u ostala četiri HDZ BiH sa koalicionim partnerima. SDA je vodeća politička partija u Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Bosanskopodrinjskom i Kantonu Sarajevo, dok je koalicija oko HDZ vodeća u Posavskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske najviše glasova osvojio je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a sledi opoziciona koalicija oko Srpske demokratske stranke.

Posle potvrđivanja rezultata opštih izbora 2014., počinju da teku ustavni rokovi za konstituisanje novih saziva parlamenata i skupština u BiH, objavila je agencija Fena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track