ŠANSA ZA NAJTALENTOVANIJE: Smer samo za vunderkinde!
Foto: Arhiva OŠ Stzanković

Nova katedra na Univerzitetu u Salcburgu

ŠANSA ZA NAJTALENTOVANIJE: Smer samo za vunderkinde!

Austrija -
Muzičke studije na Mocarteumu za posebno nadarene mlade muzičare po pravilu će trajati tri godine, ali je trajanje studija moguće prilagoditi individualnim potrebama svakog polaznika

SALCBURG - Na salcburškom umetničkom fakultetu Mocarteum (Mozarteum) i oktobru je uveden poseban program za izuzetno nadarene mlade muzičare. Na institutu Leopold-Mocart, koji pripada ovom univerzitetu, od sada će muzicirati vunderkindi iz celog sveta.

Muzičke studije za nadarenu decu po pravilu će trajati tri godine, ali je trajanje studija moguće prilagoditi individualnim potrebama svakog polaznika. Pored osnovnih predmeta iz oblasti izabranog instrumenta, kamerne muzike, solfeđa, muzičke teorije, dirigovanja i komponovanja i improvizacije, polaznicima će biti omogućeno i pohađanje interdisciplinarnih predavanja.

Oni će osim sticanja muzičkog umeća imati priliku da nastupaju na koncertima, sviraju u različitim orkestrima, posećuju prezentacije, kampove, letnju akademiju, ekskurzije i učestvuju u razmeni studenata.Budući da se radi o izuzetno talentovanim pojedincima, profesori će svakog studenta stavljati pred određene, individualne izazove, kako bi u što većoj meri pomogli njihov profesionalni napredak. Sa istim ciljem je odlučeno da svaki student ima sopstvenog mentora na fakultetu.

Andreas Veber, šef katedre za izuzetno nadarene muzičare pri univerzitetu Mocarteum, smatra da su potrebni mnogi faktori, a ne samo muzičko umeće, za uspešnu karijeru.

„Važno je da pojedinac poseduje talenat da se muzički predstavi na sasvim individualan način, da delo prilagodi sebi i da sebe prilagodi delu. Za profesionalnu muzičku karijeru je, osim toga, važna i pravilna reklama, kao odabir pravog trenutka za pregovore sa agencijama“, objasnio je Veber.

Uslovi za upis

Kandidati će za upis na ove studije morati da polažu prijemni ispit koji se sastoji iz sviranja pripremljenog programa, učenja nepoznatog dela u roku od 30 minuta, dokazivanja nesvakidašnjeg sluha i muzičke kreativnosti i intervjua.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track