Republikanci ponovo izabrali Miča Mekonela za lidera Senata
Foto: Reuters

Novi Kongres SAD počinje da zaseda u januaru

Republikanci ponovo izabrali Miča Mekonela za lidera Senata

Planeta -
Demokrate predsednika Baraka Obame, koje su izgubile kontrolu nad Senatom, posle poraza na izborima ovog meseca, ponovo su izabrali svog lidera Harija Rida

VAŠINGTON - Republikanski senatori ponovo su izabrali Miča Mekonela za svog lidera u američkom Senatu, osiguravši mu time i važnu ulogu vođe senatske većine u novom Kongresu, koji počinje da zaseda u januaru.

U međuvremenu, demokrate predsednika Baraka Obame, koje su izgubile kontrolu nad Senatom, posle poraza na izborima ovog meseca, ponovo su izabrali svog lidera Harija Rida.

Mekonel, 72-godišnji senator iz Kentakija, preuzeće poziciju od dosadašnjeg lidera većine u Senatu Harija Rida, na zasedanju Kongresa 3. januara.

"Žarko želimo da radimo na postizanju sporazuma i sprovođenju stvarnih legislativa", rekao je Mekonel, ali je ubrzo potom kritikovao Obamu zbog nekoliko jednostranih poteza koje je predsednik povukao posle izbora 4. novembra.

"Možda sam se naivno nadao da će predsednik uzeti u obzir rezultate izbora i odluciti da priđe političkom centru u sarađuje s nama. Još se, donekle tome nadam, ali ono što do sad vidim nije dobro", rekao je Mekonel novinarima.

Nova pozicija doneće Mekonelu kontrolu nad zakonodavnom agendom u Senatu koji broji 100 članova i zahteva blisku saradnju sa vođom republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa, Džonom Benerom, koji je danas ponovo izabran da vodi svoj kokus.

Demokrate u Senatu, ponovo su izabrale Rida za svog vođu, ali ne bez izvesnih protivljenja, preneo je AFP.

Najmanje dvoje demokratskih senatora, Kler Mekaskil i Džo Mančin, glasalo je protiv Rida, rekavši da žele promenu kursa u saradnju dve strane.

Rid (74), bio je lider većine od kad je njegova stranka pobedila u Senatu pre osam godina, ali sada mora da zameni poziciju s Mekonelom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track