STRAH: Amerika zabrinuta zbog ruskih lovaca u blizini svojih obala
Foto: AP

Portparol američkog Stejt Dipartmenta Džen Psaki

STRAH: Amerika zabrinuta zbog ruskih lovaca u blizini svojih obala

Planeta -
Ruski bombarderi su početkom septembra u blizini Kanade vežbali ispaljivanje krstarećih raketa na SAD, iako nisu zalazili u vazdušni prostor Kanade

VAŠINGTON - Bela kuća je saopštila da je Rusija povećala broj letova svojih vojnih aviona u blizini američke obale i odlučno upozorila Moskvu da poštuje međunarodno pravo.

Ruski bombarderi su početkom septembra u blizini Kanade vežbali ispaljivanje krstarećih raketa na SAD, iako nisu zalazili u vazdušni prostor Kanade, prenela je agencija AFP.

"Mi priznajemo da postoji potreba za rutinskim vojnim vežbama, ali smo poslednjih meseci uočili povećanje broja takvih letova u blizini Severne Amerike", izjavila je portparol američkog Stejt Dipartmenta Džen Psaki.

"Svaka takva aktivnost mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i sprovedena imajući u vidu prava drugih država i bezbednost ostalih aviona i brodova", upozorila je Psaki na konferenciji za štampu u Vašingtonu.

Ona je odbacila tvrdnje ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da Moskva i dalje mora da bude vojno prisutna na zapadu Atlantskog i istoku Pacifičkog okeana. "Smatramo da aktuelna bezbednosna situacija ne opravdava takve aktivnosti", rekla je Psaki.

Evropska mreža za liderstvo (ELN) je početkom nedelje objavila izveštaj u kojem se navodi da se, od aneksije Krima od strane Rusije ranije tokom ove godine, "vidljivo povećao intenzitet i težina incidenata između vojski i bezbednosnih agencija Rusije i Zapada".

Prema podacima ELN, u proteklih osam meseci se u svetu dogodilo 11 težih incidenata "agresivnije ili neuobičajeno provokativne prirode, uz visok rizik od eskalacije."

"Iako je direktan vojni sukob dosad izbegnut, mešavina sve agresivnijeg stava Rusije i spremnosti Zapada da pokaže odlučnost povećavaju rizik od nenamerne eskalacije i opasnosti da se izgubi kontrola nad događajima", navodi se u istraživanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track