SAD u Srbiju šalje državnog tužioca za terorizam
Foto: AP Photo

Zemlje su izabrane po američkoj proceni

SAD u Srbiju šalje državnog tužioca za terorizam

Planeta -
Tužioci neće uvoditi američki pravni sistem, već će utvrđivati da li određena zemlja ima zakone koji su u skladu sa konvencijom UN o suzbijanju terorizma

VAŠINGTON - SAD će poslati 70 državnih tužilaca u zemlje Balkana, Bliskog istoka i Severne Afrike kako bi pomogli u borbi protiv terorista. To je najavio američki ministar pravde Erik Holder posle sastanka sa evropskim kolegama.

"Uz podršku Biroa za borbu protiv terorizma Stejt departmenta, ministarstvo pravosuđa je za ključna područja imenovalo savezne državne tužioce i savetnike (...) kako bi sarađivali sa zemljama koje nastoje da poboljšaju svoje kapacitete u sprovođenju istrage i privođenju stranih terorističkih boraca pravdi", rekao je Holder.

On je dodao da će se saradnja ostvarivati na polju "razmene informacija, istrage, sudskog gonjenja i borbe protiv nasilnog ekstremizma".

Državni tužioci će raditi u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji, kao i zemljama severne Afrike i Bliskog istoka, "od Alžira i Maroka do zapada Afrike", rekao je neimenovani zvaničnik ministarstva pravde, navodi Frans pres. Taj zvaničnik je rekao da tužioci neće "uvoditi američki pravni sistem", već će utvrđivati da li određena zemlja ima "zakone koji su u skladu sa konvencijom UN o suzbijanju terorizma".

On je dodao i da su zemlje izabrane po "američkoj proceni".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja