ŠTRAHE: Nevladine organizacije profitiraju na industriji azila!
Foto: Printscreen Osterreich/APA

Azilantska kriza u Trajskirhenu

ŠTRAHE: Nevladine organizacije profitiraju na industriji azila!

Austrija -
"Došlo je vreme da se zatvori centar za azilante", poručio je Hajnc Kristijan Štrahe na mitingu u Trajskirhenu. Njima su se suprostavili pripadnici Socijalistička omladina i Kulturno društvo Špitelberg uz poruku "Rasizam, ne hvala"

TRAJSKIRHEN - Bez većih incidenata protekle su sinoć (četvrtak, 13. novembar) demonstracije u donjeaustrijskom Trajskirhenu (Traiskirchenu), u kojem je glavni prihvatni centar za izbeglice u Austriji. Tri grupe su istovremeno organizovale svoje demonstracije u ovom gradiću, nedaleko od Beča.

Slobodarska partija Austrije (FPÖ) organizovala je svoj "Protest protiv azilantskog haosa". Slobodarci su se pritom suočili sa dve skupine kontrademonstranata. Socijalistička omladina i Kulturno društvoŠpitelberg (Spittelberg) pozvala je na demonstracije protiv FPÖ­. Sinoć se okupilo više stotina protestanata, a 45 policajaca je kontrolisalo situaciju.

Oko 18.30 je na binu slobodaraca pred gradskom kućom Trajskirhena i oko 350 okupljenih izašao Hajnc Kristijan Štrahe, lider FPÖ.

"Došlo je vreme da se zatvori centar za azilante" , rekao je pred oduševljenim pristalicama, prenosi APA.

"Delimo brige i strahove stanovništva Trajskirhena. Ova partija, zajedno sa stanovništvom, mora izvršiti pritisak na odgovorne političare, koji zatvaraju oči pred problemom i samo teši narod, dok nevladine organizacije profitiraju od industrije azila", rekao je Štrahe.

"Možete da urlate i potičete na mržnju kojiko hoćete, ali nas demokratski ne može zaustaviti.", poručio je kontramitingašima Štrahe.

Prema Tomasu Hajnrajhsbergeru (Thomas Heinreichsberger), policijskom portparolu, nije bilo incidenata, osim što su demonstranti Kulturnog društva Špitelberg, njih četrdesetak, oko 18 sati blokirali jednu ulicu. Oni su zviždali pištaljkama i uzvikivali: „Nacionalizam napolje iz glava!“ i "Svi smo antifašisti", sve dok ih policajci nisu odgurali na trotoar.

Okupljene pristalice slobodaraca u Trajskirhenu
Okupljene pristalice slobodaraca u Trajskirhenu

Demonstranti su nosili i plakate na kojima je pisalo "Izbeglice su dobrodošle – FPÖ na katun" odgovarajući tako na predlog slobodaraca da se izbeglice smeste na zabačene obronke Alpa, na jednom od transparenata pisalo je i "Raspust za Štrahea i kompaniju u Damasku".

Socijalistička omladina je postavila binu u Trajskirhenu, na kojijoj je pisalo "Rasizam, ne hvala!". U njihovu akciju bile su uključene i brojne druge organizacije, od navladinih do partijskih i drugih omladinskih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track