(VIDEO) NETANIJAHU: Odgovorićemo čeličnom rukom na brutalno ubistvo vernika u sinagogi
Foto: Rojters

Stiže odmazda

(VIDEO) NETANIJAHU: Odgovorićemo čeličnom rukom na brutalno ubistvo vernika u sinagogi

Planeta -
Premijer Izraela je palestinske teroriste koji su napravili masakr tokom molitve u sinagogi nazvao gnusnim ubicama i optužio Hamas i Mahmuda Abasa da podstiču Palestince na nasilje

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je danas da će Izrael "odgovoriti čeličnom rukom" na smrtonosni napad na sinagogu u Jerusalimu.

Netanijahu je taj napad, u kome je ubijeno četvoro Izraelaca i osmoro ranjeno, i nazvao ga "okrutnim ubistvom Jevreja koji su došli da se mole i koje su ubile brutalne ubice".

Dvojica palestinskih terorista upala su u sinagogu u jerusalimskom ultraortodoksnom kvartu Har Nof i napala vernike noževima, sekirama i pištoljima, pre nego što su ubijeni u razmeni vatre sa policajcima. Palestinski izvori su naveli imena osumnjičenih Rasana i Adija Abu al-Džamala, rođaka.

Napadnuta je sinagoga Kehilat Bnei Tora u zapadnom Jerusalimu, a u vreme napada unutra je bilo nekoliko desetina vernika.

Post by The Prime Minister of Israel.

Netanijahu je nasilje pripisao huškanju od strane terorističke organizacije Hamas i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Takođe je rekao da međunarodna zajednica ignoriše huškanje na nasilje, ali nije ulazio u detalje. Za popodne je sazvao hitnu sednicu kabineta zaduženog za bezbednost.

Jedan od dobrovoljaca koji pomaže da se žrtve odnesu sa poprišta napada rekao je da su takve scene viđene samo u holokaustu, aludirajući na činjenicu da se radi o vernicima ogrnutim molitvenima šalovima.

Hamas i Islamski džihad su pohvalili napad na sinagogu, u kome je ubijeno četvoro Izraelaca, istakvši da je to reakcija na smrt jednog palestinskog vozača autobusa. U saopštenju je Hamas, koji vlada Gazom, naveo da je to "odgovor na ubistvo mučenika Jusufa Ramunija". Reč je o vozaču autobusa iz istočnog Jeruslima koji je nađen obešen u svom vozilu kasno u nedelju, u incidentu koji je policija opisala kao samoubistvo, ali su njegove kolege rekle da izgleda kao ubistvo.

http://www.youtube.com/watch?v=0EnPFXVe2W0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja