(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) GRADONAČELNIK JERUSALIMA: Ne uzimajte zakon u svoje ruke!
Foto: AP

Apel

(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) GRADONAČELNIK JERUSALIMA: Ne uzimajte zakon u svoje ruke!

Planeta -
Iz celog sveta stižu osude palestinskog terorističkog napada na izraelske vernike u sinagogi

TEL AVIV - Demonstranti su se okupili blizu sinagoge u kojoj su jutros dvojica Palestinaca sekirama do smrti iskasapili četvoricu jevrejskih vernika na molitvi i još osmoricu ranili, uzvikujući: “ Smrt Arapima” i “Osveta”, ali gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat pojavio se na televiziji i pozvao ljude da ne uzimaju zakon u svoje ruke.

Napad se dogodio u sinagogi u zapadnom Jerusalimu u kvartu Har Nof. Policijski portparol Luba Samri rekla je da su napadači ušli u sinagogu naoružani noževima, sekirama i pištoljima i napali vernike. U razmeni vatre sa policajcima napadači su ubijeni. Jedan policajac je u razmeni vatre dobio povrede opasne po život.

Foto: AP
Foto: AP

Izaslanik UN za Bliski istok Robert Seri istakao je da nema nikakvog opravdanja za ta namerna ubistva koje je oštro osudio.

“Ponavljam hitan poziv UN svim stranama da urade sve što mogu da se izbegne dalja eskalacija u već napetoj situaciji u Jerusalimu,” rekao je Seri.

Ambasador EU u Izraelu Lars Faborg-Andersen je takođe osudio napad, rekavši da je užasnut i da “najoštrije osuđuje gnusan teroristički napad na vernike u Jerusalimu”.

Kao u konc-logoru (Foto: AP)
Kao u konc-logoru (Foto: AP)

Teroristički napad na vernike tokom jutarnje molitve je za svaku osobu, saopštila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, a u osudi se pridružio i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer

Glavni sefardski rabin Izraela Jicak Josef tražio je da čuvari budu razmešteni ispred svake sinagoge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track