PROGOVORIO TERORISTA: Napad na Ameriku finansirao saudijski princ!
Foto: Reuters

Nezgodno svedočanstvo

PROGOVORIO TERORISTA: Napad na Ameriku finansirao saudijski princ!

Planeta -
Zakarije Musavi tvrdi da je saudijski princ Turki bin Fejsal al Saud umešan u terorističke napade na SAD 11. septembra 2001. godine

Zakarije Musavi (46), Francuz koji izdržava doživotnu robiju zbog učešća u terorističkim napadima na Ameriku 11. septembra 2001, izjavio je da želi pred sudom da svedoči da je jedan od prinčeva Saudijske Arabije finansirao te napade na SAD, javlja Raša tudej.

Musavi, koji je osuđen 2006. na doživotnu robiju pošto je priznao da je on "dvadeseti otmičar", napisao je pismo saveznom sudu u Oklahomi da hoće da se i zvanično izjasni o ulozi saudijskog princa Turkija bin Fejsala al Sauda u kovanju zavere protiv Amerike. Prema njegovim rečima, pripadnik saudijske kraljevske porodice nije platio samo njegovu pilotsku obuku, nego i pilotsku obuku 19 terorista koji su 11. septembra oteli putničke avione, među kojima su i Mohamed Ata i Marvan al-Šehi, znajući da je to za Osamu bin Ladena, tada vođu terorističke mreže Al Kaide. Svi teroristi su prošli obuku u gradu Normanu na američkom Srednjem zapadu.

"Spreman sam da svedočim o svemu ovome, a i o mnogo više stvari, na otvorenom saslušanju pred vašim sudom", dodao je Musavi.

Moguće je, međutim, da mu to neće biti omogućeno. Ne samo zbog otpora Saudijske Arabije, koja tvrdi da nikakve veze sa napadima u Njujorku i Vašingtonu nije imala, nego i zato što je sam Musavi ranije davao "protivrečne iskaze“.

Musaui je, inače, uhapšen tri nedelje pre terorističkih napada 11. septembra u Minesoti, gde je završavao obuku za pilota. Uprkos tome što nije učestvovao u napadima na kule blizankinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, osuđen je na doživotnu robiju kao pripadnik terorističke grupe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track