MARLIJEVIM STIHOM O RASNOM RATU U SAD: Ubijte ih pre no što odrastu, tvitovala francuska ministarka
Foto: Reuters

Stav

MARLIJEVIM STIHOM O RASNOM RATU U SAD: Ubijte ih pre no što odrastu, tvitovala francuska ministarka

Planeta -
Ne sudim institucijama SAD ali kada je osećaj frustracije toliko jak, toliko dubok, dugotrajan i masivan, morate da se zapitate da li verujete ovim institucijama, kaže Kristijan Tobira

PARIZ - Francuska ministarka pravde Kristijan Tobira uključila se u sukob oko rasističkih ubistava u SAD citirajući rege ikonu Boba Marlija na svom Tviter nalogu.

"Kill them before they grow" (Ubij ih pre nego što odrastu), tvitovala je minitarka citirajući tekst Marlijevog hita iz 1973. "I shot the sheriff".

Tobirin tvit usledio je posle sukoba koji su izbili u Fergusonu nadomak Sent Luisa pošto je sud odlučio da ne podigne optužnicu protiv belog policajca koji je ubio crnog tinejdžera Majkla Brauna u, kako je rekao policajac, samoodbrani.

Odluka porote dolila je ulje na rasne tenzije u SAD koje su izbile pošto je policija u Klivlendu ubila 12-godišnjeg Tamira Rajsa koji se sa pištoljem igračkom igrao na igralištu.

"Koliko je bio star Miki Braun? 18 Trejvon Martin? 17 Tamir Rajs? 12. Koliko će star biti sledeći? 12 meseci? "Ubij ih pre nego što odrastu" Bob Marli", tvitovala je Tobira na engleskom. Nenaoružani Martin ubijen je 2012. u navodnom sukobu sa članom lokalne patrole.

Tobira je kasnije Francuskom info radiju rekla da je želela da izrazi solidarnost u "ekstremno bolnoj situaciji".

"Ne sudim institucijama SAD ali kada je osećaj frustracije toliko jak, toliko dubok, dugotrajan i masivan, morate da se zapitate da li verujete ovim institucijama", rekla je ministarka. "To se dešava istim ljudima, afroameričkoj deci. Dakle, postoji problem sa klišeima, predstavama i predrasudama koje izazivaju užasne posledice".

Posle odluke porote u Fergusonu, Misuri, da se ne podigne optužnica protiv policajca Darena Vilsona koji je u avgustu ubio nenaoružanog Brauna, u više američkih gradova izbili su protesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track