PAPRENO: Kvadrat potkrovlja u Beču i do 10.000 evra!
Foto: Milan Ilić

RASTU CENE STANOVA

PAPRENO: Kvadrat potkrovlja u Beču i do 10.000 evra!

Austrija -
Investitori sve češće pretvaraju tavanske prostore u luksuzne apartmane jer na njima mogu višestruko da zarade

BEČ - Broj stanovnika Beča već je premašio cifru od 1,8 miliona, a procenjuje se da će ih do 2029. godine, biti više od dva miliona. S obzirom da je površina Beča ograničena (415 km2), grad može da se širi samo u visinu. Na mnogim zgradama već se tavanski prostori pretvaraju u stanove. Investitori u potkrovljima starijih bečkih zgrada, najradije grade luksuzne apartmane penthause, jer ih mogu prodati za mnogo veće pare.

Cena kvadrata ovakvih stanova u Jozefštatu na primer kreće se i do 10.000 evra.Jozefštat je najmanja bečka opština, čija površina je jedan kvadratni kilometar. U neposrednoj je blizini strogog istorijskog centra austrijske metropole i odavno ima imidž starog građanskog, literarnog i studentskog dela Beča.

Posle Inenštata (Innenstadt, 1. bečka opština), najstrožijeg centra Beča, gde su cene stanova najskuplje u Austriji (prosečno sada 12.500 EUR/m2), i mondenog zimovališta Kicbil (više od 6.800 EUR/m2), upravo Jozefštat je, po najnovijim podacima, na trećem mestu rang-liste austrijskih opština po skupoći stanova. U njemu sada stanovi u proseku koštaju više od 5.600 evra po kvadratnom metru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track