OTKRIVENA KIMOVA TAJNA: Procurelo kako je skončala tetka Kim Džong-una!
Foto: Rojters

Zaklela se zemlja raju

OTKRIVENA KIMOVA TAJNA: Procurelo kako je skončala tetka Kim Džong-una!

Planeta -
Prvo je njena smrt bila zataškana, a zatim su severnokorejski mediji objavili da je izvršila samoubistvo

Kim Kjong-hui (68), tetka aktuelnog šefa države Kim Džong-una, preminula je od moždanog udara koji ju je pogodio usred žestoke telefonske rasprave s njim nekoliko dana pošto je pogubio njenog supruga, Džang Sung-teka, tvrdi jedan prebeg.

Njena smrt prvo je zataškana, a zatim su strogo kontrorlisani severnokorejski mediji objavili da je izvršila samoubistvo.

Njen suprug bio je optužen za pokušaj smene vlasti i proglašen "odvratnim ljudskim smećem, gorim od psa", pa je streljan u decembru. Do tada je važio za drugog čoveka u državi i desnu ruku mladog Una u njegovom usponu na vlast.

Hapšenje Džang Sung-teka: Optužen je da je smeće gore od psa i streljan (Foto: Reuters)
Hapšenje Džang Sung-teka: Optužen je da je smeće gore od psa i streljan (Foto: Reuters)

Pošto je Kim Kjong-hi decenijama bila vrlo bliska svom bratu Kim Džong-Ilu, voljenom vođi i Unovom ocu, i imala visoku partijsku funkciju i generalski čin, njena smrt bila je zataškivana. Mladi Kim Džong-un nije želeo da je ljudi dovode u vezu sa tim što je naredio da mu se teča strelja.

Mladi diktator nije se zadovoljio samo tim smaknućem, već je naredio streljanje i svih bližih članova porodice, između ostalih i ambasadora na Kubi i u Maleziji. Oni koji su ostali živi oterani su u radne logore.

Promatrači prilika u toj izolovanoj državi veruju da je Kim Džong-un sada ulogu bliske podrške, koju je imala njegova pokojna tetka, namenio svojoj mlađoj sestri Kim Jo-džong (26). Ove sedmice tamošnji mediji izvestili su da je postala zamenik direktora u moćnom Centralnom komitetu vladajuće Radničke partije.

(Jutarnj.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track