VESNA PUSIĆ: Prema Srbiji ćemo se ponašati kao i do sada, nisu oni pustili Šešelja
Foto: Fonet

Nema promena

VESNA PUSIĆ: Prema Srbiji ćemo se ponašati kao i do sada, nisu oni pustili Šešelja

Planeta -
U potpunosti smo svesni da privremeno oslobašanje Šešelja nije odgovornost srpskih vlasti, ali bilo bi dobro da se one ograde od govora mržnje, kaže šefica hrvatske diplomatije

ZAGREB - Spoljna politika Hrvatske prema Srbiji biće ista kao i do sada, izjavila je šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, ali je dodala da smatra da bi bilo dobro da se srpske vlasti ograde od ratnohuškačkih izjava Vojislava Šešelja.

Pusićeva je reagovala na novinarsku tvrdnju da je premijer Hrvatske Zoran Milanović otkazao dolazak na sastanak premijera država srednje i istočne Evrope s premijerom Kine Lijem Kećiangom 16. decembra u Beogradu zbog Šešeljeve retorike posle privremenog puštanja iz Haškog suda i povratka u Srbiju.

Na pitanje kakva će biti hrvatska spoljna politika prema Srbiji, Pusićeva je odgovorila: "Ista kao i do sada".

"Premijer je otkazao posetu da ne bi dodatno raspirivao tu vrstu razgovora, a Hrvatsku će na sastanku 16 predsednika vlada država srednje i istočne Evrope s kineskim premijerom Lijem Kećiangom u Beogradu predstavljati ministar Siniša Hajdaš-Dončić, koji je i na čelu kancelarije za suradnju s Kinom", precizirala je ona.

"S obzirom na istoriju u našem regionu bilo bi mudro, korisno i dobro da se srpske vlasti ograde od te vrste javnog govora... Sagovornik Hrvatske nije Šešelj već Haški sud, a onda njegov osnivač Savet bezbednosti UN. Iako smo u potpunosti svesni da privremeno puštanje Šešelja na slobodu nije odgovornost srpskih vlasti, i mi i oni i svako ko živi u ovom regionu zna što je doneo govor mržnje, huškački govor koji je doprineo ratnim strahotama 90-ih", dodala je Pusićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja