DVOLIČNO: Koko Šanel bila Hitlerov špijun!

Nova saznanja o životu ikone mode

DVOLIČNO: Koko Šanel bila Hitlerov špijun!

Planeta -
Čuvena modna kreatorka bila je agent nacističkog Abvera, tajno ime bilo joj je Vestminster, a zvanični broj F-7124

PARIZ - Modna kreatorka Koko Šanel bila je nacistički špijun tokom Drugog svetskog rata, tvrde francuski istraživači.Oni su predstavili dokument koji dokazuje da je bila član Abvera, tajne obaveštajne agencije Adolfa Hitlera.Kolaps vojskePrema tvrdnjama istraživača, Šanelova je počela da sarađuje s nacistima u vreme poraza francuske vojske 1940. Ubrzo se vratila u Pariz i preselila u hotel „Ric“, sedište pilota Luftvafea u Francuskoj.Koko je bila u vezi sa oficirom Gestapoa, baronom Hansom Ginterom fon Dinklageom, pa se toliko zbližila s vrhom nacističkih snaga u Parizu da su je 1943. slali u Madrid da iskoristi poznanstvo s Vinstonom Čerčilom i ugovori primirje s Britanijom.- Čerčil je ignorisao njene zahteve. Koko Šanel je pokazala neverovatnu megalomaniju i naivnost kad je mislila da može da ubedi Čerčila u tako nešto - rekao je istoričar Anri Židel.

Saradnja... Koko, Fon Dinklage i Hitler
Saradnja... Koko, Fon Dinklage i Hitler

Poslovne vezeDokument dokazuje da je Koko Šanel imala tajno ime Vestminster (asocijacija na njenu ljubavnu vezu s vojvodom od Vestminstera), a zvanični broj u Abveru bio joj je F-7124. Taj dokument je čuvan u Ministarstvu odbrane Francuske.Istoričar Frank Feran čak tvrdi da je Šanelova koristila svoje nacističke veze kako bi ponovo preuzela posao prodaje parfema, koji je prodala jednoj jevrejskoj porodici 1924. Međutim, pre toga je taj biznis već kupila jedna nemačka porodica, pa to nije bilo moguće.

Laži o Drugom svetskom ratu POZNATI FRANCUZI NA STRANI NACISTATema je pokrenula neka pitanja o ulozi poznatih ličnosti u vreme Drugog svetskog rata, među kojima i pevači Edit Pjaf, Morisa Ševalijea i dramaturg Saše Gitrija. Francuska država dugo već tvrdi da su poznati uglavnom bili ili u pokretu otpora, ili su jednostavno bojkotovali naciste. Međutim, teško da to važi za one kojima je karijera cvetala u vreme okupacije, ali država je rešila da nikog ne napada kako bi poznate ličnosti pomogle u obnovi zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track