Teroristi: Bosni stiže sudnji dan

Hapšenje islamista u Austriji izazvalo haos

Teroristi: Bosni stiže sudnji dan

Planeta -
Ekstremisti iz BiH upozorili da će se osvetiti nakon što su privedeni njihovi saborci, među kojima je i Tutinac Mirsad Omerović

SARAJEVO - Ekstremisti u Bosni i Hercegovini zapretili su da toj zemlji dolazi sudnji dan jer su njene vlasti dozvolile da Austrija prethodne nedelje uhapsi 14 lica osumnjičenih za regrutovanje džihadista i finansiranje terorističkih organizacija.Oni su, uglavnom putem društvenih mreža, pozivali na masakr iz osvete, a posebno brutalni i zastrašujući bili su komentari islamista ispod tekstova u bosanskim medijima u kojima se govorilo o hapšenju osumnjičenog Tutinca Mirsada Omerovića u Austriji i još najmanje dvojice državljana BiH.Bezbednosni stručnjaci iz BiH upozorili su da takve pretnje ne treba olako uzimati i da bi država morala da pojača antiterorističku borbu. Oni ističu da austrijske vlasti dosta strahuju od odmazde i da opasnost u BiH nije ništa manja.

Regrutovao mlade muslimane u Beču... Omerović u rukama policije
Regrutovao mlade muslimane u Beču... Omerović u rukama policije

Ojačati bezbednost- Nije teško pretpostaviti kakva su osećanja terorista kada gledaju kako privode njihovu „braću“ vezanu lisicama. Stvara se ljutnja, ali teško je reći kod koga to može da preraste u revolt - rekao je za Nezavisne novine Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbednosna pitanja.Podsetimo, Mirsada Omerovića, nekadašnjeg člana vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, policija tereti da je finansirao terorizam. On je koristio pseudonim Visit D, a prvi je čovek Islamske države (IS) kome je glavni zadatak bila regrutacija mladih muslimana u Austriji. Među uhapšenima u akciji austrijske policije kodnog naziva „Palmira“ navodno je i Muhamed Porča iz Sarajeva, jedan od vodećih ljudi vehabijske zajednice u glavnom gradu Austrije.Bečki list Kurir navodi da je uzrok jačanja islamističkog pokreta u BiH rat koji se devedesetih godina. List podseća, pozivajući se na izveštaj Haškog tribunala, da se na strani muslimanskih snaga tada borila jedna jedinica mudžahedina koja se sastojala od boraca iz inostranstva. Obučavao ih Bin LadenNjih je regrutovao Osama bin Laden i obučavao ih, a tadašnji u Beču akreditovani sudanski diplomata Elfatih H. organizovao je iz Austrije, bez prepreka, novac i oružje iz Saudijske Arabije.

Očekuje se burna reakcija... El Bagdadi
Očekuje se burna reakcija... El Bagdadi

Težak udaracUHAPŠENA ŽENA LIDERA ISLibanska vojska privela je ženu i maloletnog sina (8) lidera džihadističke organizacije Islamska država (IS) Abu Bakr el Bagdadija dok su ulazili u tu zemlju iz Sirije. Nije poznato koliko žena i dece El Bagdadi ima, ali se očekuje da će zbog vesti o hapšenju jedne supruge on veoma burno reagovati. Inače, El Bagdadi je u oktobru 2011. stavljen na američku listu najtraženijih terorista, a za njegovo hvatanje ponuđena je nagrada od 10 miliona dolara.

TEROR U AFRICI Ekstremisti masakriraju ODRUBILI GLAVE 37 NEMUSLIMANAPripadnici islamističke organizacije El Šabab, koja teroriše afričku državu Keniju, brutalno su ubili 37 nemuslimana, radnika jednog kamenoloma na severoistoku te zemlje. Napadači su najpre pucali na šatore u kojima su spavali nesrećni ljudi, a kad su većinu njih ranili ili ubili, okupili su ih i nekima odsekli glave. Nakon toga su njihova tela poređali jedno do drugog. Vlasti su saopštile da je deo radnika kamenoloma nestao, a kad je objavljena vest o masakru, smenjeni su ministar unutrašnjih poslova i načelnik policije u Keniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track