NI ORALI NI KOPALI: Hrvati se obradovali da će postati energetski lider posle kraha Južnog toka
Foto: Reuters

Nekom majka...

NI ORALI NI KOPALI: Hrvati se obradovali da će postati energetski lider posle kraha Južnog toka

Planeta -
Baš to je pre nedelju dana Hrvatskoj prognozirao Džozef Bajden ne znajući šta će objaviti Putin, ali znajući za višemesečne pritiske EU na Bugarsku i negativan stav EK prema izgradnji Južnog toka, piše Slobodna Dalmacija

SPLIT - Vest o odustajanju Rusije od gradnje gasovoda Južni tok obradovala je Hrvatsku, s obzirom na to da je američki potpredednik Džozef Bajden samo nedelju dana ranije u Istanbulu rekao da ta država ima potencijal da postane "regionalni energetski centar".

Kada je Bajden to rekao on verovatno nije nije znao da će ruski predsednik Vladimir Putin i direktor Gasproma Aleksaj Miler objaviti odluku o odustajanju od Južnog toka, piše splitska Slobodna Dalmacija. Međutim, piše ovaj splitski dnevnik, Bajden je i te kako dobro znao za višemesečne pritiske EU na Bugarsku, kao i za negativan stav Evropske komisije prema izgradnji Južnog toka i, što je još važnije, zajedničko protivljenje EU i NATO širenju ruskog uticaja na ovaj deo Evrope.

Slobodna Dalmacija: EU je mesecima pritiskala Bugarsku zbog Južnog toka (Foto: Zorana Jevtić)
Slobodna Dalmacija: EU je mesecima pritiskala Bugarsku zbog Južnog toka (Foto: Zorana Jevtić)

List konstatuje i da izvršna vlast za poziciju Hrvatske u ovoj "igri" Zapada i Rusije baš i nema neke naročite zasluge, pa se čini da je "Hrvatska na najboljem putu da postane energetski lider regije - ni kriva ni dužna!". To, dodaje se, proizlazi i iz komentara ministra privrede Ivana Vrdoljaka koji je tom listu rekao da se “rusko odustajanje ne odražava ni najmanje na Hrvatsku i ne ugrožava hrvatsku energetsku strategiju".

"Mi smo otvorili opciju izgradnje kraka za Južni tok jer Hrvatska nije imala priliku da bude na glavnoj trasi Južnog toka. Zatim smo krenuli u projekt istraživanja gasa i nafte te izgradnje LNG-a, a to će izgleda biti jedina opcija dopreme plina u ovaj deo Evrope. I izgleda da smo bili u pravu", piše list. Ipak, navodi se, odustajanje od Južnog toka ne bi trebalo shvatiti kao konačnu odluku jer uprkos “vidovitosti” o kojoj govori ministar, čini se da nazirući rasplet čitave priče više spada u onu “više sreće, nego pameti”.

Projekat LNG u Omišlju na Krku, kompjuterska simulacija (Foto: Printscreen YouTube)
Projekat LNG u Omišlju na Krku, kompjuterska simulacija (Foto: Printscreen YouTube)

“Mi smo i dosad previše zavisili od gasa iz Rusije, a povećanje te zavisnosti ne bi bilo dobro ni za ekonomiju ni za političku stabilnost u regiji”, smatra ekonomski analitičar dr Damir Novotni. “Upravo zato, ja na rusko odustajanje gledam pozitivno, ovo nam je prilika da nadoknadimo izgubljene godine, a izgubili smo ih najmanje 15, uzdajući se u snabdevanje iz jednog izvora. Ovo treba biti i podsticaj za istraživanja mogućih izvora nafte u hrvatskom podmorju, ali i za projekat LNG terminala za ukapljeni gas”, kaže dr. Novotni.

Darko Horvat, predsednik Odbora za energetiku, rudarstvo i zaštitu okoline HDZ, ipak podiže ručnu:

“Najavu odustajanja 'Gasproma' od Južnog toka ne treba uzeti kao konačnu odluku. U ovoj geopolitičkoj igri ruska strana se odlučila za potez kojim uzvraća udarac na ekonomske sankcije od strane EU”. Horvat podseća da se i dalje preko 54 odsto potreba za gasom u Evropi podmiruje iz ruskih izvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track