NEMAČKA VLADA SPREMA ZAKON: Proterati strance sklone nasilju i kriminalu
Foto: Reuters

Oštre mere

NEMAČKA VLADA SPREMA ZAKON: Proterati strance sklone nasilju i kriminalu

Planeta -
Stranci koji budu osuđeni na zatvor ili daju pogrešne podatke o sebi i imigranti koji se izjašnjavaju protiv demokratskog poretka Nemačke biće ubuduće izručeni svojoj matičnoj zemlji

BERLIN - Nemačka vlada želi stvaranje zakonskog okvira koji bi omogućio da se u buduće stranci, azilanti i izbeglice skloni nasilju i krivičnim delima mogu lakše proterati iz zemlje, a dobro integrisani migranti brže dobiti prava na boravak, piše danas nemačka štampa.

Vlada je u tom smislu prihvatila jedan nacrt zakona, koji je predložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, za čije stupanje na snagu je potrebno zeleno svetlo Bundestaga. Novim zakonskim okvirom predviđeno je da se podnosioci zahteva za azil mogu lakše uhapsiti, kako ne bi mogli da izmaknu proterivanju u zemlje svoga porekla, prenose nemački mediji.

Stranci, koji su na takozvanom "duldungu", odnosno, čije prisustvo u zemlji se toleriše, mogu ubuduće da budu proterani iz zemlje ako budu osuđeni na zatvorsku kaznu od više od dve godine. I migranti koji se izjašnjavaju protiv demokratskog poretka Nemačke trebalo bi da budu izručeni u zemlje porekla ukoliko pripadaju nekom udruženju koje podržava terorizam, predviđaju novi zakonski okviri.

Iz Nemačke biće izbačeni i oni stranci koji su namerno davali pogrešne podatke o sebi, prenosi nemačka štampa, navodeći da svaki stranac kog Nemačka izruči nazad u zemlju porekla neće imati pravo da se vrati 10 godina. Na suprotnoj strani, dobro integrisani stranci, koji su na "duldungu", moći se lakše da dođu do prava na boravak.

Pretpostavke za to su da su najmanje osam godina bez prekida živeli u Nemačkoj i pretežno sami sebe izdržavali, izjašnjavali se za slobodni-demokratski poredak i raspolažu zadovoljavajućim znanjem nemačkog jezika, prenose mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track