STRUČNJAK ZA NUKLEARNO ORUŽJE: Ešton Karter novi ministar odbrane SAD!

Promena na čelu Pentagona

STRUČNJAK ZA NUKLEARNO ORUŽJE: Ešton Karter novi ministar odbrane SAD!

Planeta -
Karter je poznat po akademskim zvanjima. Na Jejlu je diplomirao fiziku i srednjovekovnu istoriju, dok je na Oksfordu doktorirao teorijsku fiziku. Takođe ima veliko znanje o tome kako iznutra funkcioniše nuklearni arsenal SAD

VAŠINGTON - Američki predsednik imenovao je danas Eštona Kartera za novog ministra odbrane SAD navodeći da je on "istaknuti lider u nacionalnoj bezbednosti". Obama je na svečanosti u Beloj kući objavio imenovanje Kartera, veterana u Pentagonu za kojeg se smatra da pripada političkom centru, pa se i ne očekuju problemi prilikom potvrđivanje njegove nominacije u Senatu.

Povodom imenovanja Kartera, predsednik SAD rekao je da je potrebno napraviti "pametne izbore, upravo zato što ima toliko izazova". Karter je poštovani fizičar i naučnik, a dobio je pohvale i od republikanaca. On će doći na mesto Čaka Hejgela, koji je pod pritiskom prošle nedelje podneo ostavku. Nivo kontrole Bele kuće nad Pentagonom bio je problematičan i za vreme Hejgelovih prethodnika Roberta Gejtsa i Leona Panete, koji su kasnije govorili o mešanju Bele kuće u poslove Pentagona.

U kratkom govoru Karter je neznačio da se neće ustezati da izrazi mišljenje o svojoj novoj ulozi. Mada je Bela kuća negirala da je loše uticala na rad Pentagona, zvaničnici su jasno stavili do znanja da Obama ne planira da popusti kontrolu nad ministarstvom odbrane. Karter je od oktobra 2011. do decembra 2013. bio pomoćnik ministra odbrane, a bio je i šef u tom ministarstvu za tehnologiju i kupovinu oružja u prvim godinama Obaminog predsednikovanja.

Pored iskustva u Pentagonu, Karter je poznat po akademskim zvanjima. Na Jejlu je diplomirao fiziku i srednjovekovnu istoriju, dok je na Oksfordu doktorirao teorijsku fiziku. Takođe ima veliko znanje o tome kako iznutra funkcioniše nuklearni arsenal SAD.

"Volim prašnjave arhive, da učim da dekodiram rukopise iz srednjeg veka i da učim sve jezike neophodne za čitanme primarne i sekundarne istorijske literature, posebno latinski", naveo je u autobiografskom tekstu za Harvard 2007.

Promena u vrhu Pentagona jedina je velika promena koju je Obama izveo u svom timu za nacionalnu bezbednost tokom drugog mandata. Mada zvaničnici Bele kuće nisu isključili druge promene, ne deluje da će Obama zameniti savetnicu za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs ili šefa kabineta Denisa Mekonaua, koji ima značajnu ulogu u donošenju odluka u vezi sa spoljnom politikom.

Ešton Karter upozoravao na Rusiju i Severnu Koreju

Novoimenovani ministar odbrane SAD Ešton Karter u proteklih 15 godina upozoravao je na opasnost koju za SAD mogu predstavljati Rusija i Severna Koreja.

Američki predsednik Barak Obama danas je imenovao fizičara Kartera za novog šefa Pentagona, a njegovu nominaciju treba da potvrdi Senat. Karter i bivši ministar odbrane Vilijem Peri napisali su 1999. knjigu "Preventivna odbrana" (Preventive Defense) u kojoj iznose opasnosti koje bi, ako bi se u odnosu na njih neadekvatno postupalo, mogle prerasti u "prave prvoklasne pretnje" po SAD. Prva na listi je opasnost da bi "Rusija mogla ući u haos, izolaciju i agresiju". Peri i Karter su tu opasnost nazvali "Vajmarska Rusija" pozivajući se na neuspeh medjunarodnog sistema u odnosima s ksenofobičnom Nemačkom posle Prvog svetskog rata. Rusija bi, ocenili su tada, "mogla postati žrtva svojih najgorih težnji". Rusija je danas jedan od najvećjih spoljnopolitičkih izazova administracije Baraka Obame zbog aneksije Krima i potonjeg delovanja po pitanju istoka Ukrajine. Na listi opasnosti Kartera i Perija je i Severna Koreja koja prkosi Zapadu i razvija raketni sistem koji bi mogao da pogodi SAD. U junu 2006. godine kada je Severna Koreja pripremala probu takvog raketnog sistema, Karter i Peri su napisali članak za Vašington post u kojem su zagovarali čvrst pristup prema Pjongjangu. "Da li SAD treba da dozvole otvoreno neprijateljskoj zemlji naoružanoj nuklearnim oružjem da usavršava interkontinentalne balističke projektile koje mogu da donesu nuklearno oružje na tlo SAD? Mi verujemo da ne treba", naveli su oni. Karter i Peri su naveli da bi u slučaju da Severna Koreja istraje u pripremama za lansiranje, SAD trebalo "odmah jasno da stave do znanja svoju nameru da napadnu i unište" te projektile pre nego što budu lansirani. To bi moglo, prema njihovom mišljenju, da se uradi projektilom ispaljenim iz podmornice. Karter je od oktobra 2011. do decembra 2013. bio pomoćnik ministra odbrane, a bio je i šef u tom ministarstvu za tehnologiju i kupovinu oružja u prvim godinama Obaminog predsednikovanja. Pored iskustva u Pentagonu, Karter je poznat po akademskim zvanjima. Na Jejlu je diplomirao fiziku i srednjovekovnu istoriju, dok je na Oksfordu doktorirao teorijsku fiziku. Takodje ima veliko znanje o tome kako iznutra funkcioniše nuklearni arsenal SAD. Za razliku od prethodnih ministara odbrane SAD, Karter nije bio ni u vojsci ni u Kongresu. Poslednji šef Pentagona bez iskustva u uniformi i visokoj politici, bio je Harold Braun koji je bio ministar od 1977. do 1981. Relativno nepoznat u SAD, 60-godišnji Karter će biti medju mladjim ministrima odbrane i prvi koji je postao punoletan posle Vijetnamskog rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track