(VIDEO) HEJGEL: SAD neće preispitati svoje operacije oslobađanja američkih talaca
Foto: Reuters

Uporno

(VIDEO) HEJGEL: SAD neće preispitati svoje operacije oslobađanja američkih talaca

Planeta -
U akciji oslobađanja Amerikanca Luka Somersa ubijen je i južnoafrički talac Pjer Korki, koji je sutradan trebalo da bude oslobođen

KABUL - SAD neće preispitati svoje operacije oslobađanja američkih talaca koje drže ekstremisti iako je nedavno došlo do neuspeha, rekao je danas američki ministar odbrane Čak Hejgel u Avganistanu, gde je prisustvovao svečanosti okončavanja 13 godina duge američke vojne misije.

Američkog novinara Luka Somersa i južnoafričkog učitelja Pjera Korkija ubili su ekstremisti Al Kaide u Jemenu u subotu tokom američke operacije oslobađanja. Hejgel je branio spasilačku misiju, istakavši da su takve akcije riskante i da nema potrebe da se one preispituju pošto je proces, kako je istakao, "toliko temeljan da temeljniji ne može da bude", preneo je BBC.

"Da li je nesavršen? Da. Da li postoji rizik? Da. Ali mi smo krenuli zbog činjenice da imamo Amerikanca kojeg drže ekstremisti i da je američki život u opasnosti", rekao je Hejgel.

Ovo je snimak na kojem je Luk Somers rekao da će biti ubijen u naredna 72 sata (Foto: Printscreen YouTube)
Ovo je snimak na kojem je Luk Somers rekao da će biti ubijen u naredna 72 sata (Foto: Printscreen YouTube)

Porodica i prijatelji ubijenih kritikovali su tu operaciju oslobađanja.SAD su saopštile da je operacija u južnom Jemenu sprovedena jer su obaveštajni podaci ukazivali da je Somersov život ugrožen. Operacija je otpočela tri dana poštoje objavljen snimak na kom je Somers, inače rođen u Velikoj Britaniji, rekao da će biti ubijen u naredna 72 sata ako zahtevi ne budu ispunjeni.Tom prilikom nije rečeno o kojim se zahtevima ekstremista radi.

Američki predsednik Barak Obama rekao je da su ubistva "varvarski čin", dodavši da je odobrio operaciju zbog informacija da je "Lukov život u neposrednoj opasnosti".

Pjer Korki je trebalo da bude oslobođen dan posle propale američke akcije (Foto: AP)
Pjer Korki je trebalo da bude oslobođen dan posle propale američke akcije (Foto: AP)

Humanitarna organizacija za koju je Korki radio saopštila je da je Južnoafrikanac trebalo da bude oslobođen u nedelju, dan posle operacije spasavanja koja se završila tragično po taoce. Američki pokušaj spasavanja talaca "je sve uništio", naveli su predstavnici humanitarne organizacije.

Južnoafrička vlada je saopštila da je "duboko ožalošćena" Korkijevim ubistvom.

Oko 40 američkih specijalaca je, kako se veruje, učestvovalo u operaciji oslobađanja talaca, koja je usledila posle napada bespilotnim letelicama područja u južnom Jemenu gde su se Somers i Korki nalazili u rukama ekstremista.

http://www.youtube.com/watch?v=z1uPiYmXboo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track