(VIDEO) LUKSUZIRANJE HRVATSKE VLADE: Za limuzine 35 miliona evra, a za tepih 18.000!
Foto: Shutterstock

Naj nabavke

(VIDEO) LUKSUZIRANJE HRVATSKE VLADE: Za limuzine 35 miliona evra, a za tepih 18.000!

Planeta -
U genijalne investicije spada i kupatilo ministra za zaštitu okoline, 3D televizori za Agenciju za plažanje u poljoprivedi i helikopteri koji ne rade

ZAGREB - Od hotela za gume s automobila ministara i premijera, preko tepiha od 136.000 kuna (18.000 evra), pa do helikoptera koji ne lete, portal 24sata.hr napravio je godišnji pregled loših odluka o nabavkama Vlade Hrvatske, koje je nazvao "genijalnim nabavkama".

HOTEL ZA GUME

Vlada je prošle godine izdvojila 53 miliona kuna (6.899.587 miliona evra) na hotel za gume. To je vrlo impresivan trošak. Letne gume vladinih limenih ljubimaca ostavljaju se u hotel preko zime, dok se zimske odlažu tokom leta. Za Vladine gume, nema zime.

Ilustracija (Foto: Reuters)
Ilustracija (Foto: Reuters)

SABORSKI TEPIH

Hrvatsku javnost je oduševila nabavka saborskog crvenog tepiha, za koji je izdvojeno 136.000 kuna (18.000 evra).

ZMAJLOVIĆEVO KUPATILO

Međutim, saborski tepih nije ništa u odnosu na ništa naspram poteza ministra zaštite okoline i prirode Mihaila Zmajlovića, koji je instalirao čudo o kojemu su danima svi pričali: to je najveća sanitarna priča kod Hrvata posle ve-cea u Dubecu koji je "proslavio" gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Elem, Zmajlovićevo kupatilo direktno je povezano s njegovom kancelarijom na 22. spratu nebodera i sa sobom za sastanke, iz koje, kažu, puca prekrasan panoramski pogled na Zagreb. U ministarstvu su skromni i ne daju se impresionirati laskanjem. Kažu kako to nije kupatilo, nego puki "sanitarni čvor s tušem". Danas to svi imaju, dodaju. Zmajloviću uz takvo kupatilo nije teško da kaže – perem ruke.

Ilustracija: Ovakvi televizori bili su neophodni hrvatskoj Agenciji za plaćanje u poljoprivredi (Foto: Reuters)
Ilustracija: Ovakvi televizori bili su neophodni hrvatskoj Agenciji za plaćanje u poljoprivredi (Foto: Reuters)

3D TELEVIZORI

Agencija za plaćanje u poljoprivredi kupila je najmodernije 3D LED televizore. Najkvalitetniji među njima stoji 35.000 kuna (oko 4.500 evra). To je zato da bi imali što kvalitetniji uvid u sve dimenzije hrvatske stvarnosti.

LIMUZINE

Nabavka luksuznih automobila vrednih 265 miliona kuna (34.497.937 evra) digla je industriju. Nemačku. Ministri su se snebivali oko automobila, odbijali ih s gnušanjem, slali u MUP, da bi na kraju svi nekako završili u njima. Šta je ministar bez limuzine?

AUTOMOBILI SA SENZORIMA

Čelni ljudi HAMAG-a nabavili su dve nove limuzine vredne 488.000 kuna (63.528 evra). Prema specifikacijama sa tendera, trebalo je da limuzine imaju 150 konjskih snaga, prednje i zadnje parking-senzore, automatski dvozonski klima-uređaj i retrovizore s grejanjem. Retrovizor je, inače, glavni alat naših političara. Svi gledaju u njega i ne mogu da se snađu bez njega.

Ilustracija (Foto: AP)
Ilustracija (Foto: AP)

POLICIJSKA KOLA

Policija je nabavila 130 ličnih automobila, 60 državnih vozila i 50 terenskih vozila. Za Šengen. U koji tako nećemo ući uskoro, komentariše 24sata.hr.

HELIKOPTERI KOJI NE LETE

Ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je dva helikoptera od firme "Eurocopter" tipa EC 135. Trebalo je da posluže za prevoz pacijenata, ali u prvih pet meseci to se nije dogodilo nijednom.

http://www.youtube.com/watch?v=5zwMYS-TKa8

AVIONI KOJI SU OPASNIJI ZA GRAĐANE NEGO ZA NEPRIJATELJE

Posle svakog remonta u Ukrajini, hrvatski avioni vrate se opasniji nego što su bili. Opasni su uglavnom po nevine građane, a ne neke mrske zlotvore. Kao i većina hrvatskih letelica, imaju tu osobinu da mogu sve, osim da lete. Sve na njima proizvodi zvuk, osim radio-uređaja. Za te neviđene remonte Vlada daje silan novac i ne kani da promeni remontere jer ovde uvek zna na čemu je.

SISTEM ZA BROJANJE GLASOVA KOJI NE BROJI

Ako Hrvatska ima avione i helikoptere koji ne lete, onda je jasno da je u Saboru potreban sistem za brojanje glasova koji ne broji. On to svaki put efikasno i uspeva. Malo je sistema koji tako retko zakazuju u zakazivanju. Iako je plaćen 1,7 miliona kuna (221.307 evra), poslanici su često morali ručno da glasaju. Ali, uspevali su i tako.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track