Najnovije vesti

JANUKOVIČ SE KAJE: Odgovoran sam što nisam sprečio prevrat u Kijevu
Foto: Reuters

Intervju

JANUKOVIČ SE KAJE: Odgovoran sam što nisam sprečio prevrat u Kijevu

Planeta
23:26h
Da sam hteo da rasterujem demonstrante s Majdana, 19. februara uveče snage milicije bi ih rasterale, kaže svrgnuti predsednik Ukrajine

MOSKVA - Svrgnuti predsednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je danas da se oseća odgovornim zbog toga što nije sprečio "političke avanturiste da uz pomoć spoljnih sila" izvrše državni prevrat.

"U punoj meri snosim odgovornost za taj period u kom sam bio na čelu države i mogao da utičem na odluke", rekao je Janukovič u intervjuu za ruski list Argumenti i fakti, dodajući da 22. februara, kada je izvršen prevrat, nije bilo građanskog rata, na vreme i u punom iznosu su isplaćivane penzije i plate, dolar je vredeo 8,8 grivni, Krim je bio u sastavu Ukrajine a u Donjeckom basenu nisu ginuli ljudi.

Kako je prenela ukrajinska agencija UNN, Janukovič je rekao da nije imao nameru da rasteruje okupljene na Trgu nezavisnosti (Majdanu nezaležnosti).

"Da sam to hteo, 19. februara uveče snage milicije bi ih rasterale. Međutim, meni je bilo važno da pronađem kompromis i sačuvam zemlju", rekao je on, dodajući da je čitav taj dan proveo u razgovorima sa opozicionim liderima, posle čega je bio postignut dogovor o primirju.

"Međutim, radikalne grupe na trgu su odmah odbacile svaku pomisao na primirje", rekao je Janukovič, dodajući da se veoma povećao broj naoružanih radikala i da je počelo pucanje na pripadnike snaga bezbednosti. Prema njegovim rečima, do 20. februara poginulo je 20 policajaca a 130 je ranjeno.

Detalj s protesta na Majdanu (Foto: Reuters)
Detalj s protesta na Majdanu (Foto: Reuters)

"Oni nisu bili pod paljbom i meta Molotovljevih koktela zarad Janukoviča već zbog zakona, reda, mira, Ukrajine", rekao je Janukovič.

Kako prenosi RIA Novosti, bivši ukrajinski predsednik je odbacio optužbe da navodno učestvuje u finansiranju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republlike (DNR, LNR), na istoku Ukrajine. Ukrajinski mediji ranije su javili, pozivajući se na načelnika Službe bezbednosti Ukrajine Valentina Nalivajčenka, da Janukovič i njegovo okruženje plaćaju oružje za pobunjenike.

"To je cinična laž", rekao je Janukovič, savetujući Nalivajčenku i njegovim kolegama da razmisle o legalnosti njihovog postupanja i neizbežnim posledicama jer su im "ruke do lakata u krvi". Janukovič je, takođe, odbacio optužbe za umešanost u korupciju.

"Ni ja, ni moji sinovi nismo bili uključeni u korupcionaške akcije. I nije slučajno što do sada nova ukrajinska vlast to nije dokazala, jer takvih činjenica nema", kazao je on, ističući i da nema račune u inostranstvu. "Prošli su meseci a nijedna zemlja nije potvrdila da imam takve račune", rekao je Janukovič.

Pošto je krajem novemnbra prošle godine ukrajinska vlada Nikolaja Azarova saopštilka da obustavlja pripreme za zaključenje sporazuma o pridruživanju sa EU, u Kijevu su počele akcije protesta koje su prerasle u sukobe sa policijom. Janukoviča je 22. februara ove godine Vrhovna rada (skupština) smenila a on je napustio Ukrajinu strahujući za svoj život, izmenjen je ustav i održani su izbori na kojima je pobedio Petar Porošenko, podsećaju agencije.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...