NAŠI ZEMLJACI SPAJAJU PRAZNIKE: Za Božić pravac domovina!
Foto: Dragana Udovičić

Dijaspora

NAŠI ZEMLJACI SPAJAJU PRAZNIKE: Za Božić pravac domovina!

Austrija -
Želim da provedem praznike sa svojima. Dole sam mnogo opušteniji, rekao nam je jedan naš zemljak koji živi i radi u Beču

BEČ - Veliki broj austrijskih Srba, ali i ostalih stanovnika alpske republike rodom sa Balkana, iskoristiće božićne i novogodišnje praznike da odputuju u domovinu. Međutim, nije mali ni broj onih koji će, pre svega zbog obaveza, tokom praznika ostati u Austriji.

Ovogodišnji raspored neradnih dana i vikenda tokom božićnih i novogodišnjih praznika omogućiće našim ljudima da ostvare dužu posetu svojim domovima. Sa samo četiri dodatna dana godišnjeg odmora (29. i 30. decembar, kao i 2. i 5. januar) mnogi zaposleni će moći da spoje 14 slobodnih dana (od 24.12. do 7.1.). Takođe, mnogi će uzeti još koji dan slobodno pa i pravoslavni Božić provesti kod svojih kuća.

Upravo je ovo jedan od glavnih razloga masovnog odlaska iz Austrije tokom predstojećih praznika. Pa opet, i da nije tako mnogi naši zemljaci bi se opet odlučili za posetu matici.

"Želim da provedem praznike sa svojima. Dole sam mnogo opušteniji“, rekao nam je jedan naš zemljak, dok je drugi dodao da ionako skoro svakog vikenda putuje kući, tako da će sad, spajanjem neradnih dana i uzimanjem nekoliko dana godišnjeg odmora, moći konačno malo duže da uživa u toplini doma.

S druge strane, nije mali ni broj onih koji tokom praznika neće napuštati Austriju.

"Nažalost, zbog silnih obaveza tokom i između prazničnih dana, prisiljen sam da ostanem u Beču. Na sreću, veliki broj mojih prijatelja se nalazi u istoj situaciji, tako da ćemo organizovati doček Nove godine“, za Kurir kaže jedan mladi bečki privrednik.

Naravno, kao i svake godine, gotovo svi kafići i restorani organizovaće doček Nove godine, a mnogi od tih lokala su već rasprodali svoje kapacitete.

Na Batrovcima se čeka pola sata

Na graničnom prelazu Batrovci, na ulazu u Srbiju, zbog pojačanog priliva vozila, putnička motorna vozila čekaju 30 minuta. Na ostalim graničnim prelazima nema zadržavanja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track