(VIDEO) NEMAČKI NOVINAR BIO 10 DANA U KALIFATU: Zapad i ne sluti koliko je ISIL opasan!
Foto: Ap I Printskrin

Zastrašujuće svedočanstvo

(VIDEO) NEMAČKI NOVINAR BIO 10 DANA U KALIFATU: Zapad i ne sluti koliko je ISIL opasan!

Planeta -
Najstrašnije je to što oni hoće da osvoje svet i istrebe sve religije koje se slažu sa demokratijom. To je najveći verski genocid ikad planiran u ljudskoj istoriji, svedoči Jirgen Todenhefer

BERLIN - Nemački novinar Jirgen Todenhefer (74) proveo je 10 dana na teritoriji koju kontroliše ISIL i kaže da je ta teroristička organizacija mnogo snažnija i opasnija nego što se to na zapadu misli.

Todenhefer je prvi zapadnjački novinar kog su zloglasni džihadisti primili u svoj "kalifat" i u ponedeljak je objavio najvažnija zapažanja svojih "10 dana u ISIL", a za bavarski portal "TZ" (Der tz) ispričao je da je odseo u istom hotelu gde je boravio i Džejms Foli , američki novinar kog su džihadisti pogubili pred kamerama u avgustu ove godine odrubivši mu nožem glavu.

"Naravno, video sam brutalan video-snimak pogubljenja i to je bila moja najveća briga za vreme pregovora… da ne završim kao Foli", priča ugledni nemački novinar.

Prvi utisak u kalifatu bio mu je da je ISIL mnogo jači nego što ljudi misle.

"Teritorija je veličine Ujedinjenog Kraljevstva, a tako fanatičnu podršku nisam doživeo ni u jednoj ratnoj zoni. Svakog dana u njihove redove pristiže na stotine dobrovoljaca. To je za mene jednostavno bilo neshvatljivo", priča on.

Todenhefer tvrdi da su mu borci ISIL dozvolili da se kreće između njihovih redova, a nekoliko fotografija je objavio na svojoj Fejsbuk stranici - između ostalih, džihadistu koji drži nemačku mašinku "hekler i koh" MG3.

Džihadisti spavaju u razrušenim kućama pretvorenim u barake. U Mosulu ih je oko 5.000 i toliko su raštrkani svuda da bi Amerikanci morali ceo grad da sravne sa zemljom da bi ih sve pobili. Zato Todenhefer smatra da savezničke snage nikad neće uspeti da iskorene džihadiste samo vazdušnim napadima.

"Sa svakom bombom koju bace i ubiju civila poraste broj džihadista", obrazlaže on.

Todenhever je za BBC rekao da jedino Arapi mogu da zaustave napredovanje ISIL, za koje je kazao da su gori od nekadašnjih Crvenih kmera, koje je vodio Pol Pot.

Samo dva dana posle povratka u domovinu Todenhefer je u intervjuu za nemački RTL govorio o uređenju kalifata. Kaže da imaju socijalnu zaštitu, školski sistem, pa čak planiraju da obrazuju i devojčice.

"Najstrašnije od svega je to što borci ISIL veruju da moraju da budu istrebljene sve religije koje se slažu sa demokratijom. Oni žele da osvoje svet i nameravaju da pobiju sve one koji ne veruju u njihovu interpretaciju Kurana. Mogli bi da poštede jedino hrišćane i Jevreje. To je najveći verski genocid ikad planiran u ljudskoj istoriji", kazao je Todenhefer za RTL.

A evo šta je ispričao za CNN o životu pod džihadistima u Mosulu:

http://www.youtube.com/watch?v=1ucAqS4Qodg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track