PRONAĐENO MESTO PADA AVIONA: Više od 40 tela izvučeno iz mora, delovi olupine plutaju u talasima
Foto: Printscreen Yt

To je to

PRONAĐENO MESTO PADA AVIONA: Više od 40 tela izvučeno iz mora, delovi olupine plutaju u talasima

Planeta -
Možemo za sada da potvrdimo da je to avion Er Azije, kažu zvaničnici

DŽAKARTA - Indonežanski ratni brod izvukao je više od 40 tela iz mora tokom potrage za nestalim avionom "Er Azije", saopštio je portparol mornarice.

"Mornarički radio je javio da je ratni brod Bung Tomo, izvukao 40 tela i da broj raste. Veoma smo zauzeti sada", rekao je Manahan Simorangkir za agenciju AFP.

Tela, otečena ali netaknuta, doneta su na brod indonežanske mornarice, rekao je šef Nacionalne spasilačke službe koji je dodao da na telima nije bilo spasilačkih prsluka.

Izvršni direktor aviokompanije "Er Azija" Toni Fernandes izrazio je danas saučešće rođacima 162 putnika i člana posade na letu QZ8501 pošto su ostaci aviona i tela uočeni u moru.

"Srce mi je ispunjeno tugom za sve porodice povezane sa (letom) QZ8501. U ime "Er Azije", moje saučešće svima. Reči ne mogu da izraze koliko mi je žao", napisao je Fernandes na Tviteru. Fernandes je napisao da kreće u Surabaju u Indoneziji odakle je avion poleteo u nedelju i gde su se rođaci putnika i članova posade aviona okupili.

Prva tela putnika i delovi malezijskog aviona s leta QZ851, koji je s radara nestao u nedelju, primećeni su jutros u moru, saopštila je indonežanska armija.

"Jednog čoveka su nosili talasi. Kad sam pažljivije pogledao njegovu fotografiju na laptopu, shvatio sam da je to ljudsko telo", izjavio je neimenovani poručnik indonežanskog ratnog vazduhoplovstva lokalnim medijima, javlja Raša tudej.

"Možemo za sada da potvrdimo da je to avion Er Azije i da će ministar saobraćaja uskoro otići u Pangkalan Bun", rekao je direktor Đoko Murdžatmođo, prenela je agencija AFP.

Foto: AP

"Primetili smo desetak velikih i još mnogo malih belih objekata na površini vode. Lokacija je deset kilometara udaljena od mesta poslednjeg kontakta sa avionom. Ne možemo tačno da kažemo o čemu je reč, ali se molimo da je to - to", rekao je portparol indonezijske vojske Agus Dvi Putranto.

Ranije danas primećen je i dim na jednom od ostrva u Javanskom moru. Zvaničnici kažu da su predmeti koji podsećaju na tobogan za iskrcavanje u vanrednim situacijama, vrata aviona i drugi objekti viđeni danas u Javanskom moru. Zvaničnik vazduhoplovnih snaga Indonezije Agus Putranto rekao je da je uočeno 10 velikih objekata i mnogo manjih beličastih objekata, koji se nalaze na oko 10 kilometara od lokacije gde je radar uhvatio avion.

Avion sa 162 putnika nestao je u nedelju ujutro usled loših vremenskih uslova na letu od indonežanskog grada Surabaje do Singapura. Prethodno su zvaničnici saopštili da su predmeti koji podsećaju na tobogan za iskrcavanje u vanrednim situacijama, vrata aviona i drugi objekti viđeni danas u Javanskom moru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja