OBAMA GRDI PROTIVNIKE: Pre su tvrdili da je Putin genije, danas misle da i nije tako pametan
Foto: Reuters

Verbalni obračun

OBAMA GRDI PROTIVNIKE: Pre su tvrdili da je Putin genije, danas misle da i nije tako pametan

Planeta -
Dokaz za to je aneksija Krima, što i nije tako pametan potez, smatra američki predsednik

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama izjavio je u ponedeljak da je predsednik Rusije Vladimir Putin napravio stratešku pogrešku kad je anektirao Krim i da mu taj potez baš i nije bio tako pametan.

Obama je pre nego što je otišao na odmor na Havaje dao intervju u kojem je kritikovao svoje političke protivnike, koji tvrde da ga je Putin nadigrao.

"Pre tri ili četiri meseca u Vašingtonu su svi mislili da je Putin genije koji nas je nadmudrio i proširio rusku moć. Danas ima ljudi, barem izvan Rusije, koji misle da to što je Putin uradio baš i nije bilo tako pametno", naglasio je predsednik SAD. Obama je dodao da su sankcije učinile rusku ekonomiju ranjivom na "neizbežne" poremećaje na tržištu nafte, koji izazivaju velike neprilike.

"Naša velika prednost je to što imamo dinamičnu, vitalnu ekonomiju, a Rusi nemaju. Oni se oslanjaju na naftu. Mi se oslanjamo na naftu, ajpedove, filmove.. nastavite sami", rekao je Obama.

On je prokomentarisao i ideju o slanju američkih vojnika u borbu s Islamskom državom (ISIL), za koju je rekao da bi bila kontraproduktivna.

"Ako mi pošaljemo marince da se bore protiv ISIL, onda će se Iračani skloniti. Ako uradimo za druge ono što oni moraju da urade sami, to neće biti trajno", zaključio je on.

(RTL/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track