RUSKO MSP: Kijev nije izvukao pouke iz tragedije u Černobilu!

Mogući problemi s ukrajinskom nuklearkma

RUSKO MSP: Kijev nije izvukao pouke iz tragedije u Černobilu!

Planeta -
Stručnjaci su, naime, upozorili da bi prelazak sa ruskog na američko nukelarno gorivo mogao da predstavlja pretnju bezbednosti ukrajinskih nuklearnih centrala iz sovjetske ere

MOSKVA - Odluka Ukrajine da u svojim nuklernim elektranama, izgrađenim u vreme Sovjetskog Saveza, počne da koristi obogaćeno nuklearno gorivo iz Sjedinjenih Američkih Država mogla bi da ugrozi ne samo nju, već i Evropu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Izgleda da tragedija u Černobilju vlasti u Kijevu nije naučila ništa o naučno održivom pristupu mirnodopskoj upotrebi nuklearne energije, navodi se u saopštenju, koje prenosi Tas.

Moguće je, u stvari, da je nuklearna bezbednost žrtvovana zbog političkih ili, možda, nekih drugih interesa, ističe rusko ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da će ukrajinske vlasti i američki isporučioci nukleanog goriva snositi sve posledice za eventualne akcidente i topljenje jezgra nuklearnog reaktora.

Saopštenje je usledilo nakon što je danas objavljeno da je u najvećoj ukrajinskoj nukelarnoj centrali Zaporožje došlo do curenja radioaktivnih supstanci, 16 puta većeg od dozvoljenog.

Zamenik direktora ukrajinske državne inspekcijske službe za nuklearna postrojenja izjavio je da je u septembru potpisao tri ključna dokumenta koja se odnose na nabavku obogaćenog nuklernog goriva od američke kompanije Vestinghaus.

Stručnjaci su, naime, upozorili da bi prelazak sa ruskog na američko nukelarno gorivo mogao da predstavlja pretnju bezbednosti ukrajinskih nuklearnih centrala iz sovjetske ere.

Ukrajinska nacionalna kompanija Energoatom, koja upravlja nuklearnim centralama, potpisala je u aprilu novi ugovor sa Vestighausom, kojim je predviđeno da ta američka firma isporučuje Ukrajini nuklearno gorivo do 2020. godine.

Pre toga je Ukrajina nuklearno gorivo kupovala od ruskog proizvođača Tvel, u iznosu od 600 miliona dolara godišnje.

Nuklearna centrala Zaporožje, kapaciteta 6.000 megavata, najveće je takvo postrojenje u Evropi i pokriva 22 odsto električne potrošnje u Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track