TRAJEKT KOD KRFA U PLAMENU: Muškarci udarali i gazili žene i decu da bi se spasli!
Foto: AP

Dno

TRAJEKT KOD KRFA U PLAMENU: Muškarci udarali i gazili žene i decu da bi se spasli!

Planeta -
Olujno nevreme na moru je otežavalo napore spasilaca koji su pokušali da dođu do ugroženih putnika

Preživeli putnici s trajekta koji se zapalio blizu Krfa opisali su užas koji ih je obuzeo kada su shvatili da se nalaze u smrtnoj zamci, okruženi olujnim morem. Stotine putnika i članova posade moralo je da se nagura na gornju palubu dok je ispod njih dopirao plamen i dim sa jedne od platformi sa zapaljenim automobilima. U isto vreme, olujno nevreme na moru je otežavalo napore spasilaca koji su pokušali da dođu do ugroženih putnika.

Britanac Nik Čening-Vilijams je ispričao za Skaj njuz da ga je probudio požarni alarm oko pet ujutro.- Dok smo došli do palube, plamen je bio ogroman. Mnogo je automobila gorelo, bio je to zaista zastrašujuć prizor - kaže on.

Foto: AP
Foto: AP

Putnici su od ranog jutra stajali na palubi dok je po njima pljuštala kiša, i tako ceo dan, a uveče je bilo još gore, pošto je brod počeo da se naginje na jednu stranu.- Na kraju smo se spuštali konopcima kako bismo pokušali da dođemo do spasilačkog čamca. Nakon tri pokušaja uže je puklo i morali smo da odustanemo. Morali smo da se penjemo nazad kroz jedan od prozora trajekta, sve do mesta s kog su putnike evakuisali helikopterom - rekao je Vilijams.

Tokom grčevite borbe za život Nik Čening-Vilijams se razdvojio od svoje verenicom, Grkinje Regine Teofili. Njihov ponovni susret u bolnici bio je vrlo emotivan trenutak, kaže ovaj Britanac.

Foto: AP
Foto: AP

Hristos Perlis, vozač kamiona iz Grčke, opisao je kako su im noge gorele dok su istovremeno bili mokri do gole kože.

- Svi su gazili jedni preko drugih u pokušaju da dođu do helikoptera – ispričao je Perlis i objasnio da je panika savladala putnike, pa se nije poštovalo pravilo da se prvo spasavaju deca, zatim žene i na kraju muškarci, već su se ljudi udarali kako bi se prvi spasili sa broda.

Foto: AP
Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track