Napolitano potvrdio da će uskoro podneti ostavku
Foto: Fonet/AP

Italija ostaje bez predsednika

Napolitano potvrdio da će uskoro podneti ostavku

Planeta -
Napolitano, koji će 29. juna naredne godine napuniti 90 godina rekao je da je to njegova lična odluka, povezana s tim što je dostigao doba koje donosi ograničenja i teškoće u ispunjavanju važnih i odgovornih obaveza

RIM - Italijanski predsednik Đorđo Napolitano najavio je u novogodišnjem obraćanju Italijanima da će uskoro podneti ostavku na položaj šefa države, prenele su agencije.

Napolitano, koji će 29. juna naredne godine napuniti 90 godina rekao je da je to njegova lična odluka, povezana s tim što je dostigao doba koje donosi ograničenja i teškoće u ispunjavanju važnih i odgovornih obaveza, preneo je Rojters.

Pored toga, kako je rekao, njegova ostavka usmerena je na brigu o zaštiti nacionalnih interesa Italije, a od političkih snaga očekuje da će odgovorno pristupiti izboru novog šefa države.

Napolitano nije rekao kada će tačno podneti ostavku, ali se veruje da će to učiniti u januaru kada Italija dovrši predaju rotirajućeg predsedavanja Evropskom unijom, navodi britanska novinska agencija.

Napolitano je prvi predsednik u istoriji Italije koji je reizabran.

Praktično odmah po reizboru u aprilu 2013. on nije isključio mogućnost prevremenog odlaska sa funkcije, a to je najavio i 18. decembra tokom tradicionalnog božićnog susreta sa predstavnicima diplomatskog kora.

Prema italijanskom zakonodavstvu, posle zvaničnog objavljivanja ostavke, parlament treba da se sastane u roku od dve nedelje na zajedničkoj sednici radi izbora novog predsednika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja