GREŠKA: Uhapšeni u Atini nemaju veze sa ćelijom u Belgiji

Uhapšene četiri osobe

GREŠKA: Uhapšeni u Atini nemaju veze sa ćelijom u Belgiji

Planeta -
Grčka antiteroristička policija pokušava da otkrije da li su uhapšeni, među kojima je Abdelhamid Abaud (27), najverovatnije vođa ćelije, planirali napade iz Grčke

BRISEL - Belgijske vlasti su saopštile da informacije koje su dobili iz Atine zasad ne ukazuju da četiri osobe uhapšene u Grčkoj imaju veze sa belgijskom ćelijom džihadista.

Grčki policijski zvaničnik je nešto ranije izjavio da su u Atini uhapšene četiri osobe, među kojima i muškarac koji odgovara opisu čoveka za kog belgijske vlasti veruju da stoji iza džihadističke ćelije, rasturene u četvrtak u Belgiji.

"Istraga je u toku. U kontaktu smo sa Belgijancima", rekao je neimenovani grčki policijski zvaničnik, prenela je agencija AP.

Agencija AFP je prenela da Grčka antiteroristička policija pokušava da otkrije da li su uhapšeni, među kojima je Abdelhamid Abaud (27), najverovatnije vođa ćelije, planirali napade iz Grčke.

Belgijske službe bezbednosti završile su ove sedmice obimnu antiterorističku akciju u kojoj su dvojica osumnjičenih ubijena, a veći broj osoba uhapšen.

Policija je izvela seriju racija u zapadnom predgrađu Brisela Ajndhovenu i u gradiću Vervijeu blizu nemačke granice sa ciljem da razbije grupe džihadista koje su spremale terorističke napade.

Dvojica osumnjičenih ubijena su u razmeni vatre sa policajcima u Vervijeu, a jedna osoba je ranjena.

Belgijske vlasti su ranije saopštile da su teroristi spremali terorističke napade slične onima koje su džihadisti prošle nedelje izveli u Parizu, ali da belgijske grupe nisu bile direktno povezane sa francuskim džihadistima.

Abaud, Belgijanac marokanskog porekla, ozloglašeni je džihadista, koji je boravio u Siriji, navodi, AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track