(VIDEO) OBAMA PRIZNAO: Bili smo na Majdanu i učestvovali u smeni vlasti u Kijevu
Foto: Printscreen Yt

Intervju za CNN

(VIDEO) OBAMA PRIZNAO: Bili smo na Majdanu i učestvovali u smeni vlasti u Kijevu

Planeta -
Za krizu koja je usledila posle Majdana američki predsednik okrivio je svog ruskog kolegu

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama je, u izvodima intervjua za Si-En-En (CNN) objavljenim u nedelju, izjavio da su SAD imale aktivnu ulogu u tranziciji vlasti u Ukrajini od februaru 2014. godine.

"Onda je (predsednik Rusije Vladimir) Putin doneo odluku o Krimu i Ukrajini - ne zbog neke posebne strategije, već na prvom mestu zato što se našao između protesta na Majdanu i bekstva (tadašnjeg predsednika Viktora) Janukoviča, pošto smo mi posredovali u sporazumu o tranziciji vlasti u Ukrajini", rekao je on.

Američki predsednik je ocenio da je od tada Putin sve dublje i dublje u situaciji koja predstavlja kršenje međunarodnog prava, integriteta i suvereniteta Ukrajine, što je diplomatski izolovalo Rusiju, odbilo Evropu od poslovanja s njom i dovela do uvođenja sankcija koje su "osakatile rusku ekonomiju".

"Pripajanje Krima je šteta, a ne dobrobit za Rusiju. Vreme kada je osvajanje zemalja bilo formula za status velike nacije je prošlo. Moć država danas se meri znanjem, veštinama, sposobnošću da izvozite robu, da izmisle nove proizvode, nove službe, meri se uticajem", zaključio je Obama i najavio da će SAD nastaviti da deluju "na dva koloseka" - vršeći pritisak na predsednika Rusije i pomažući Ukrajini.

http://www.youtube.com/watch?v=ORPgj2LbraE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja