(VIDEO) VATRA U KIJEVU: Besni vojnici blokirali pa zapalili Ministarstvo odbrane
Foto: Printscreen

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) VATRA U KIJEVU: Besni vojnici blokirali pa zapalili Ministarstvo odbrane

Planeta -
Bataljon Kijevska Rusija traži izvlačenje svojih boraca iz kotla u kom ih drže proruske snage, a plaćenici Ajdara ne daju da im rasformiraju jedinice

KIJEV - Pripadnicima bataljona "Ajdar", koji su u Kijevu blokirali Ministarstvo odbrane, ispunjen je zahtev i ta jedinica nastaviće da postoji kao posebna vojna jedinica, javili su ukrajinski mediji.

Poslanik Radikalne partije i komandir tog bataljona Sergej Meljničuk rekao je posle razgovora u Ministarstvu da "Ajdar" neće biti rasformiran, preneo je Ukrinform, izveštavajući da je posle toga deblokirana ulica u kojoj su demonstranti palili automobilske gume i pokušavali da prodru u krug Ministarstva.

Interfaks-Ukrajina javila je da su kod zgrade protestovali i ljudi koji su rekli da su rodbina boraca 25. bataljona "Kijevska Rus", koji tvrde da se borci te jedinice trenutno nalaze u veoma teškom stanju, mnogi da su ubijeni, a preostalima treba pomoć.

15.05 - Ispred Ministarstva odbrane u Kijevu počeo je protest ukrajinskih boraca, a demonstranti gađaju zgradu Molotovljevim koktelima.

Prvo su se skupili borci 25. bataljona "Kijevska Rusija", koji zahtevaju od vlasti da nađe način da njihove pripadnike, zarobljene u "kotlu" kod Debaljceva, izbave kako znaju i umeju.

Pridružili su im se pripadnici ukrajinskog privatnog plaćeničkog bataljona "Ajdar". Oni su pa nezadovoljni time što su neke njihove jedinice rasformirane. "Ajdar" je zloglasna brigada za koju je utvršeno da je počinila niz ratnih zločina.

Demonstranti su postavili automobilske gume ispred zgrade, a neke su i zapalili. Takođe su blokirali ulicu koja prolazi pored zgrade ministarstva. Oni traže da im se obrati ili ministar odbrane Stepan Poltorak ili načelnik Generalštaba Viktor Muženko.

U Ministarstvu odbrane kažu da je stvar u tome što oni neće nikoga da slušaju, već žele da protestuju.

Protest možete uživo da pratite ovde, to je link uživo ukrajinske novinske agencije UNN.

Broadcast live streaming video on Ustream

14.05 - Nemačka neće snabdevati oružjem Ukrajinu jer podržava pregovore i diplomatsko rešenje konflikta ukrajinskih i proruskih snaga, izjavila je kancelarka Angela Merkel. Ona je na konferenciji za štampu u Budimpešti, posle sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, istakla da "konflikt u Ukrajini ne može da bude rešen vojnim sredstvima", prenela je agencija AP.

13.38 - Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko kaže da se planira "opštu mobilizacija" i da će u narednih 10 dana biti pozvano 10.000 ljudi, javlja RIA Novosti. Kijev je takođe mobilisao dodatne snage zbog pojačanja sukoba na istoku Ukrajine, preneo je Rojters.

13.00 - Milicija samoodbrane sprečila je pokušaj ukrajinskih snaga da probiju liniju fronta u blizini istočnog ukrajinskog grada Debaljceva, rekao je danas portparol Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin.

"Pokušaj proboja u blizini Debalceva uspešno je sprečen", rekao je on i dodao da su do sada primećena najmanje četiri ista pokušaja vojnih jedinica u toj oblasti, prenosi Itar-Tass. Milicija DNR sprečila je u nedelju pokušaj proboja dva konvoja sa municijom u Debalcevo, ali je dozvolila vozilima sa ranjenicima da napuste tu oblast.

11.46 - Ukrajinska armija nastavlja da granatira Donjeck i tokom poslednja 24 čada poginulo je 11, a povređene su 42 osobe, izjavio je zvaničnik Ministarstva odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin. On je dodao da je Donjeck bombardovan kasetnim bombama i da ukrajinski vojnici ne puštaju civile da izbegnu iz više lokaliteta na kojima su obnovljene borbe, prenosi Raša tudej..

http://www.youtube.com/watch?v=ISR0PL66RUs

09.15 - Pet ukrajinskih vojnika je poginulo a 29 je ranjeno u poslednja 24 časa borbi sa proruskim snagama, izjavi je portparol ukrajinske vojske Vjačeslav Seleznjov, prenosi Rojters. On kaže da su proruske snage pojačale pritisak na strateški važan gradić Debaljcev i da su izvele više od 100 artiljerijskih napada na ukrajinske jedinice.

http://www.youtube.com/watch?v=ORPgj2LbraE

09.12 - Američki predsednik Barak Obama rekao je, povodom situacije u Ukrajini, da će SAD nastaviti da deluju "na dva koloseka", vršeći pritisak na predsednika Rusije Vladimira Putina i pomažući Ukrajini, ali je Putinu poslao poruku da su diplomatska rešenja i dalje na raspolaganju. Obama je, u izvodima intervjua za Si-En-En (CNN) objavljenim u nedelju, izjavio da su SAD imale aktivnu ulogu u tranziciji vlasti u Ukrajini od februaru 2014. godine. "Onda je Putin doneo odluku o Krimu i Ukrajini - ne zbog neke posebne strategije, već na prvom mestu zato što se našao između protesta na Majdanu i bekstva (tadašnjeg predsednika Viktora) Janukoviča, pošto smo mi posredovali u sporazumu o tranziciji vlasti u Ukrajini", rekao je Obama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track