HRVATSKO NEBO NEMA KO DA BRANI: Turski avion slobodno preleteo, migovi se nisu pomakli sa piste!
Foto: Hrz I PZO, Ministarstvo Odbrane Hrvatske

Nesvakidašnji incident

HRVATSKO NEBO NEMA KO DA BRANI: Turski avion slobodno preleteo, migovi se nisu pomakli sa piste!

Planeta -
Nakon neuspele uspostave veze sa avionom, kontrola leta obavestila je operativno sedište Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane

HRVATSKA - Bila je sreda, 28. januar 2015. U Hrvatskoj kontroli vazdušnog saobraćaja na Plesu operater je gledao u tačkicu na radaru koja je predstavljala avion u letu iznad BiH, duž granice sa Hrvatskom. Prijavio se kontroli leta u Beogradu i nije se odjavio, a leteći nad BiH, nije se prijavio ni kontroli leta u Zagrebu.

Operator je pokušavao da uspostavi kontakt sa avionom, ali nije uspevao, ni na radnoj ni na frekvenciji u slučaju vanrednih okolnosti.

U međuvremenu je brzi, lagani mlaznjak prešao granicu Hrvatske i ušao u njen vazdušni prostor u području "SONIC", u visini Udbine. Nakon neuspele uspostave veze sa avionom, kontrola leta obavestila je operativno sedište Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Ali dva dežurna aviona mig-21 nisu poleteli premda bi bilo logično da krene u presretanje neindentifikovanog aviona. Nakon 11. septembra (kada se dogodio napad na Kule bliznakinje u SAD) svi neprijavljeni avioni se presreću jer predstavljaju potencijalno veliku opasnost zbog terorizma i napada na civilne, energetske ili druge ciljeve i mogu počiniti veliku štetu i brojne žrtve.

Turski Embraer nesmetano je nastavio da leti hrvatskim vazdušnim prostorom još 25 do 30 minuta, a iznad severnog Jadrana, u visini Umaga, u međugraničnoj morskoj zoni između Italije i Hrvatske presrela su ga dva italijanska lovca, najverovatnije F-16, koji su poleteli iz baze kraj Ravene, sa istočne obale Jadrana.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nakon presretanja i provere Italijani su dopustili avionu da nastavi put prema odredištu – Ženevi.

Radilo se naime o civilnom, turskom poslovnom avionu "Embraer Phenom 300 E55P", utvrdilo se posle.

O incidentu su odmah progovorili stručni krugovi. Tvrdilo se da hrvatski borbeni lovci nisu poleteli jer nisu ispravni. Ni godinu i po nakon što je počeo remont hrvatske borbene eskadrile migova, oni navodno nisu u zadovoljavajućem stanju.

(Večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track