DŽIHADISTI PRED PORAZOM: Islamska država na ivici bankrota, gubi bitku za bitkom!
Foto: Printskrin

Raspadaju se?

DŽIHADISTI PRED PORAZOM: Islamska država na ivici bankrota, gubi bitku za bitkom!

Planeta -
Tokom četveromesečnih krvavih borbi džihadistička organizacija izgubila je 2.000 boraca. Do sada najteži poraz ID su u Kobaneu naneli kurdski borci uz podršku vazdušnih udara međunarodne koalicije, na čelu sa SAD

Poraz Islamske države (ID) u Kobaneu i drugi nedavni neuspesi u Siriji ukazuju na to da je ta organizacija u problemima, ali i dalje daleko od kolapsa na sirijskoj polovini svog samoproglašenog kalifata.

Do sada najteži poraz ID su u Kobaneu naneli kurdski borci uz podršku vazdušnih udara međunarodne koalicije, na čelu sa SAD.

Prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR), tokom četveromesečnih krvavih borbi džihadistička organizacija izgubila je 2.000 boraca.

Taj njihov neuspeh snažno je odjeknuo u svetu pa su u njegovoj seni ostali mnogi manji uspesi snaga sirijskog režima i kurdskih snaga koji su u drugim delovima Sirije ID preoteli značajne delove teritorije, prenosi "Jutarnji list".

Neprijatelji ID već neko vreme primećuju neuobičajene znakove dezorganizacije među džihadistima, a vesti o prisilnoj regrutaciji ukazuju na moguće probleme s popunjavanjem redova dovoljnim brojem boraca za ratovanje na dva fronta u Iraku i Siriji.

Bitka za Kobane
Bitka za Kobane

Ali još je dug put do trenutka u kojem će ID biti stvarno vojno ugrožen u Siriji, u kojoj je izložen manjem vojnom pritisku nego u Iraku. Još u čvrstom stisku drži svoje uporište u sirijskoj provinciji Raki, ali i područja koja se protežu sve do iračke polovine "kalifata". ID ne preti ikakav ozbiljniji otpor u tim sunitskim područjima, jer je svaki takav pokušaj u krvi ugušen u samom začetku.

- Islamska država platila je vrlo visoku cenu u Kobaneu - rekao je američki oficir iz koalicije protiv ID, pukovnik Tomas Gileran.

Kobane ima tek ograničenu stratešku važnost, ali je tokom višemesečnih krvavih borbi postao simbol borbe protiv džihadista u Siriji. Zato je u pokušaju osvajanja tog grada ID upotrebio sve svoje kapacitete, uključujući i samoubilačke napade oklopnim transporterima, ali nije uspeo, već je pretrpeo težak poraz od sirijskih i iračkih Kurda, potpomognutim vazdušnim napadima koalicije.

Pritisku pod kojim se ID nalazi pridonosi i stanje njegovih finansija, za koje se u svetu veruje da je problematično zbog urušavanja cena nafte svugde u svetu.

ID je nedavno pretrpeo i poraz od snaga sirijske vlade u važnoj bici nedaleko od vazdušne baze u pokrajini Deir al-Zor, odakle se morao da povuče, javio je SOHR, a deo teritorije je nakon vojnih neuspeha morao da prepusti sirijskim i kurdskim snagama i u severoistočnoj provinciji Hasaki, na granici s Irakom.

Sirijska agencija SANA danas je javila da je sirijska vojska u poslednjim uspesima ID proterala iz 16 sela, ubivši veliki broj džihadista.

Ta je grupa pod bitno većim vojnim pritiskom u Iraku gde je u njenim rukama i dalje drugi najveći grad u zemlji Mosul i veliki delovi provincije Anbar. Ipak u drugim iračkim područjima, dobro naoružani borci iračkih Kurda, pešmerge, uspeli su da povrate značajne delove teritorije.

Međunarodna kampanja vazhdušnih udara već mesecima uništava položaje, opremu i ljudstvo ID u Iraku i Siriji, a Jordan je takođe objavio da je u koaliciju poslao na desetine novih borbenih aviona za napade na ID u Siriji, rekavši da je to tek početak odmazde za ubistvo živog spaljenog jordanskog pilota.

SOHR je te napade opisao kao najjače od početka godine, ali opšta je ocena da će ID u potpunosti biti poražen tek pošto se u sukob umešaju kopnene snage.

U međuvremenu je Islamska država je počela da provoditi prisilno regrutaciju u u Deir al-Zoru što, po oceni direktora SOHR-a Ramija Abdulrahmana, pokazuje da im "nedostaje ljudi".

Visoki zapadni diplomata je rekao da ne treba preuveličavati značenje nedavnih neuspeha ID, ali je takođe potvrdio da "nema sumnje da su najfascinantniji dani uspeha ID daleka prošlost.

Kurdski borci pešmerge
Kurdski borci pešmerge

Ali postoje i oni koji upozoravaju da će Islamska država na područjima koja čvrsto drži imati mogućnost da se prestroji.

- Islamska država je sad u defanzivi i dezorganizovana je, poput rasutih kapljica žive, ali se kao i živa, može ponovno da skupi u jedno - rekao je jedan diplomata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track