CIPRAS ODBIO EU I MMF: Nećemo vašu pomoć, a ni produženje zajma!
Foto: Reuters

Oštar start

CIPRAS ODBIO EU I MMF: Nećemo vašu pomoć, a ni produženje zajma!

Planeta -
Zajam je doživeo neuspeh. Nova vlada nema opravdanja da traži produženje jer ne može da traži produženje grešaka, rekao levičar u prvom velikom govoru u parlamentu kao premijer

ATINA Grčki premijer Aleksis Cipras odbacio je danas paket pomoći koji je Grčka dobila kod Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda i rekao da Atina neće tražiti od lidera EU produženje zajma.

"Zajam je doživeo neuspeh. Nova vlada nema opravdanja da traži produženje... jer ona ne može da traži produženje grešaka", rekao je Cipras u prvom velikom govoru u parlamentu kao premijer, preneo je Rojters.

On je, međutim, naveo da je moguće pregovarati o prelaznom sporazumu sa kreditorima do kraja meseca dok novi sporazum o dugu ne bude postignut.

Tekući paket pomoći Grčkoj ističe 28. februara i u EU žele da Grčka podnese zahtev za njegovo produženje, uključujući obavezu da sprovede reforme, što je zvanična Atina odbila.

Cipras je obećao da će ispuniti ono što je najavljivao u predizbornoj kampanji i do 2016. podići minimalnu zaradu sa 580 na 750 evra. Ovaj potez je samo jedna u nizu mera koje je premijer najavio kao odgovor na "humanitarnu krizu", izazvanu politikom mera štednje koju su Grčkoj nametnuli strani kreditori, navodi AFP.

Cipras je ponovio i da će biti nepokolebljiv u sprovođenju nove agende grčke vlade protiv mera štednje i pozvao na privremeno finansiranje od EU, kako bi Grčka mogla da izmiri obaveze.

"Grčka želi da otplati svoj dug. Ako naše kolege iz EU to takođe žele, pozvane su na dijalog i diskusiju kako da to omogućimo", rekao je Cipras u parlamentu i ponovio da Grčka neće tražiti produženje zajma.

"Želimo novi dogovor, koji će premostiti period do juna i koji će nam omogućiti fiskalni prostor kakav zahtevaju iskreni pregovori", istakao je Cipras. "Grčka iznosi predloge. Ona ne prima naređenja. Grčka zaslužuje da bude ponosna, da živi uz poštovanje", kazao je grčki premijer.

Pored povećanja minimalne plate na 751 evro do 2016, Cipras je pred izbore obećao i da neće biti prodaje javnih resursa i najavio nemilosrdni rat protiv korupcije i utaje poreza.

ODŠTETA OD NEMAČKE JE MORALNA OBAVEZA

Cipras je rekao da Grčka ima "moralnu obavezu" da traži odštetu od Nemačke za štetu koju su nacisti naneli tokom Drugog svetskog rata, što, prema mišljenju Sirize, iznosi oko 162 milijarde evra ili približno polovinu javnog duga te zemlje, 315 milijardi evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja