ORDEN ZA ZASLUGE: Ivo Josipović odlikovao Ejupa Ganića, kog Srbija traži zbog ratnog zločina
Foto: Fonet

Poslednji predsednički akt

ORDEN ZA ZASLUGE: Ivo Josipović odlikovao Ejupa Ganića, kog Srbija traži zbog ratnog zločina

Planeta -
Odlazeći predsednik Hrvatske kaže da je srećan što odlikuje čoveka koji to zaslužuje, a član ratnog Predsedništva BiH uzvratio da je Srbija glavni problem Balkana, rušitelj Srbije i okupator BiH

ZAGREB - Odlazeći predsednik Hrvatske Ivo Josipović odlikovao je danas člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, kojeg Srbija traži zbog ratnih zločina.

Uručujući odlikovanje Ganiću, Josipović je rekao: "Srećan sam i sada kada poslednji put uručujem odlikovanje vama koji ste ih zaslužili".

Zahvalivši na odlikovanju, Ganić je Srbiju optužio da je "rušitelj Jugoslavije" i "okupator BiH", te rekao da se ne oseća sigurnim da putuje u Srbiju. On smatra da je Srbija i dalje "glavni problem Balkana" i dodao da podržava Hrvatsku da uslovi ulazak Srbije u EU.

"Ovo odlikovanje znači mi puno. Ja sam podržao razvoj Hrvatske, njegovu legitimnu odbranu, kada su topovi s jednog broda bivše JNA gađali sistematski svaki hotel u Dubrovniku. Tada sam na CNN rekao, ako međunarodna zajednica sada ne reaguje neće biti dobro. Naša granica je dugačka hiljadama kilometara, naše veze su jake, bošnjačka zajednica je jaka i sada je jasno da je pravda došla na svoje. Nema više turbulencija među nama. Mi sledimo Hrvatsku, koja je članica EU", rekao je Ganić, prenela je TV N1.

Srbija je protiv Ganića podigla optužnicu za ratne zločine jer ga krivi za smrt najmanje 18 vojnika u napadu na kolonu JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track