EU UPOZORILA PRIŠTINU: Ne ukidamo vam vize ako ne sprečite masovno iseljavanje!
Foto: Rojters

Austrijski ORF saznaje

EU UPOZORILA PRIŠTINU: Ne ukidamo vam vize ako ne sprečite masovno iseljavanje!

Austrija -
Glavni razlog masovnog iseljavanja je socijalna mizerija izazvana teškom socijalnom i ekonomskom situacijom, kao i manjkom radnih mesta, kaže Ramadan Ilazi, zamenik ministra integracija Evropske unije

BEČ - Evropska unija zatražila je od vlade Kosova da pod hitno sprovede mere koje bi dovele da smanjenja broja iseljenika sa područja Kosova, ili će odustati od namere da im ukine putne vize, objavio je danas austrijski Javni radio-televizijski servis (ORF).

Neimenovani visoki diplomata Evropske unije izjavio je da bi masovno iseljavanje stanovnika Kosova moglo ugroziti planirano ukidanje putnih viza koje bi u bliskoj budućnosti trebalo da stupi na snagu.

Tokom 2014. godine broj iseljenika sa Kosova iznosio je 24.000, dok je samo u decembru prošle i januaru ove godine, više od 50.000 stanovnika preko Srbije otišlo u pravcu Austrije, Nemačke i Mađarske.

Prema rečima Ramadana Ilazija, zamenika ministra integracija Evropske unije, glavni razlog masovnog iseljavanja stanovnika Kosova je, kako je rekao,"socijalna mizerija" izazvana teškom socijalnom i ekonomskom situacijom, kao i manjkom radnih mesta.

Prema pisanju austijskih medija, masovna iseljavanja kosovskih stanovnika dodatno opterećavaju ekonomiju ove zemlje. Prema procenama, kosovski iseljenicu su do sada sa sobom izneli 100 miliona evra.

Austrija je do sada, prema sporazumu kojeg ima sa Kosovom, nazad isporučila sve Kosovare koji su ilegalno boravili u alpskoj republici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track