Helsinški odbor protestuje: U Pešti zbranili gej paradu
Foto: KURIR

Helsinški odbor protestuje: U Pešti zbranili gej paradu

Planeta -
Ta organizacija je odbacila kao izgovor obrazloženje policije da će parada blokirati saobraćaj i podsetila da su u istom delu grada pre nekoliko meseci održane demonstracije podrške vladi.

BUDIMPEŠTA - Mađarski Helsinški odbor za ljudska prava ocenio je da odluka policije da zabrani "paradu ponosa" u Budimpešti 7. jula predstavlja kršenje prava na okupljanje i diskriminaciju onih koji su želeli da učestvuju na toj manifestaciji.

Ta organizacija je odbacila kao izgovor obrazloženje policije da će parada blokirati saobraćaj i podsetila da su u istom delu grada pre nekoliko meseci održane demonstracije podrške vladi.Helsinški odbor je napomenuo da je policija i prošle godine pokušala da zabrani paradu, ali da je sud ukinuo tu zabranu, prenela je agencija MTI.

Odluku o zabrani parade prethodno su kritikovali i Amnesti internešnel i opozicione partije Politika može da bude drugačija i Demokratska koalicija.Organizator parade, fondacija Misija duga, najavila je u petak da će uložiti žalbu sudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track