(VIDEO) KRHKO PRIMIRJE: 5 poginulo, gađan aerodrom u Donjecku, borbe oko Debaljceva
Foto: Reuters

Na staklenim nogama

(VIDEO) KRHKO PRIMIRJE: 5 poginulo, gađan aerodrom u Donjecku, borbe oko Debaljceva

Planeta -
Obe strane krše mirovni sporazum i čarkaju se i van linije razgraničenja

KIJEV/DONJECK - Primirje na istoku Ukrajine se krši, a ukrajinske i proruske snage jedni druge optužuju za kršenje sporazuma koji je 15. feburara sutpio na snagu.

Portparol ukrajinske vojske Anatolij Stelmak saopštio je da su proruske snage nastavile sa napadima na strateški železnički čvor u Debaljcevu, a Rojters javlja da se čuje teško granatiranje u tom području, prenela je agencija Rojters.

Najmanje pet ukrajinskih vojnika je poginulo, a 22 je ranjeno u napadima proruskih snaga na mesto Širokino, kod Marijupolja, rekao je jedan od portparola ukarijnske vojske Dmitro Čali.

http://www.youtube.com/watch?v=YynpDB_cLzM

Portparol Ministarstva odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin rekao je danas na konferenciji na novinare da su vladine snage noćas započele artiljerijski napad na Gorlovku. Takođe je saopšteno da su ukrajinske snage opet počele da granatiraju aerodrom u Donjecku.

DNR navodi da je ukrajinska strana danas 17 puta prekršila primirje i da zbog toga ne može još da povuče svoje teško naoružanje duž linije razgraničenja, javlja Itar-Tass.

Što se Debaljceva tiće, snage samoodbrane DNR kažu da su spremne da otvore koridor kroz koji bi ukrajinski vojnici, koji su već danima u obruču, izašli i vratili se svojima. DNR saopštava da je Debaljcevo na njihovoj terotiriji i da samim tim nije obuhvaćeno mirovnim sporazumom iz Minska.

Osim toga, vlasti DNR i LNR saopštile su da će obustaviti saradnju s Kijevom ako se Ukrajina priključi NATO, prenosi Itar-Tass.

"Svaki korak Kijeva prema NATO ili bilo kojem drugom antiruskom vojnom savezu je za nas neprihvatljivo. U svakom slučaju, odmah ćemo da obustavimo saradnju sa Kijevom i smatraćemo bezvrednim minski sporazum", poručili su u saopštenju predsednici te dve narodne republike Denis Pušilin i Vladislav Deinego.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track