(VIDEO) DANSKA POLICIJA: Optužena dva jataka teroriste iz Kopenhagena
Foto: Reuters

(VIDEO) DANSKA POLICIJA: Optužena dva jataka teroriste iz Kopenhagena

Planeta -
Dvojica optuženih pružila su utočište ubici Omaru el Huseinu i pomogli mu da se ratosilja oružja

KOPENHAGEN - Danska policija je saopštila danas da je optužila dvojicu muškaraca zbog pružanja pomoći napadaču koji je ubio dve osobe u napadima izvedenim u Kopenhagenu tokom vikenda.

"Dvojica muškaraca su optužena da su svojim savetima i delovanjem pomogli izvršiocu napada u Krudtondenu i Kristalgadu", navedeno je u saopštenju danske policije, preneo je Rojters.

Prema rečima advokata odbrane, oni su optuženi da su napadaču pružili sklonište i da su bacili njegovo oružje.

Danski mediji su juče objavili da je za ubistvo dve osobe u Kopenhagenu osumnjičen Omar el Husein. Danski tabloid Ekstra Bladet javio je da je 22-godišnji El Husein pušten iz zatvora pre samo dve sedmice pošto je odslužio kaznu za teški telesni napad.

Danska policija je saopštila ranije da je napadač, ubijen u akciji policije nakon dva smrtonosna napada u Kopenhagenu, možda bio inspirisan prošlomesečnim terorističkim napadima u Parizu.

U prvom napadu u subotu, čija je meta bio jedan kafe u kome se održavala panel diskusija o slobodi govora, ubijen je 55-godišnji muškarac, a ranjena tri policajca, dok je u drugom, ispred sinagoge rano juče ujutro, ubijen 37-godišnji muškarac, a dva policajca ranjena.

Osumnjičeni napadač ubijen je nakon opsežne policijske potere, juče rano ujutru u Norebru, delu Kopenhagena nedaleko od mesta oba napada. Policija je saopštila da su na osnovu video nadzora zaključili da je reč o čoveku koji stoji iza napada, ali da još istražuju da li je delovao sam.

Napadi u Danskoj su izvedeni u trenutku pojačane bezbednosti i straha od islamističkog nasilja u Evropi. Na desetine džihadista uhapšeno je širom Evrope od sredine januara, i zaplenjena veća količina oružja i eksploziva.

http://www.youtube.com/watch?v=Ezm-IEloqbM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track