HRVATSKI ZET BESON: Hrvati nisu smeli da priznaju da se bore u Azovu!
Foto: Printscreen Yt

Profesionalni plaćenik

HRVATSKI ZET BESON: Hrvati nisu smeli da priznaju da se bore u Azovu!

Planeta -

Francuz Gaston Beson, zloglasni ubica Srba u Hrvatskoj i osnivač ukrajinskog bataljona stranih plaćenika Azov, kaže da je lično zvao Hrvate da se bore tamo

PULA - Francuz Gaston Beson, koji je u redovima hrvatske vojske učestvovao u zločinima nad Srbima u Vukovaru i oženio se tamo, kaže u ekskluzivnoj ispovesti za hrvatski Globus da je lično tražio da se Hrvati regrutuju za rat u Ukrajini, ali da je jedina greška to što su dozvolili da se sazna da se tamo bore i što su otkrili svoj identitet.

"Nazvao sam vođu Azova i rekao mu: primi Hrvate, to su dobri momci, Sloveni", rekao je on.

Beson (47) je poznat po učestvovanju u pogromu Srba u Hrvatskoj, ali i kao jedan od osnivača zloglasnog bataljona stranih plaćenika Azov, kog je čak i više zapadnih organizacija, kao što je Amnesti internešenel, prozvao zbog teških zločina protiv civilnog stanovništva na istoku Ukrajine.

Gaston Beson u redovima hrvatske vojske na vukovarskom ratištu (Foto: Printscreen YouTube)
Gaston Beson u redovima hrvatske vojske na vukovarskom ratištu (Foto: Printscreen YouTube)

Taj profesionalni plaćenik je 1991. došao kao plaćenik u Hrvatsku, gde se oženio i nastanio u Puli. Kad je otišao u Ukrajinu da formira jedinicu stranih plaćenika, pozvao je i svoje nove zemljake Hrvate. Portal 24.hr piše da je "zanimljivo da se pozivi na priključivanje toj jedinici pišu i na hrvatskom jeziku“ i da se Hrvati motivišu da priđu toj plaćeničkoj jedinici "jer su se i njihovi preci borili uz reku Samaru“. Ti preci bili su ustaški vojnici u vreme napada na Rusiju.

Beson je lično započeo regrutaciju Hrvata za Azov (Foto: Reuters)
Beson je lično započeo regrutaciju Hrvata za Azov (Foto: Reuters)

Beson za Globus kaže da Hrvati koji se bore u Azovu nisu plaćenici jer sami plaćaju put u Ukrajinu. On je dodao da im tamo Nacionalna garda plaćuje 160 evra mesečno.

Inače, Azov zapravo plaćaju ukrajinski oligarsi, pre svega Igor Kolomojski, guverner Dnjepropetrovske oblasti i vlasnik banke "Privat".

Prema Besonovim rečima, Azov je elitna jedinica.

Hrvatski plaćenici u Ukrajini (Foto: Twitter)
Hrvatski plaćenici u Ukrajini (Foto: Twitter)

"Skrivaju se ljudi koji se očito stide toga što rade. Ja ne radim ništa loše i zato stojim iza svega što radim i nemam razloga da se krijem. Neki misle da sam opasan lik. A ja koristim svoje pravo ime, ne bežim od foto-aparata i imam broj u telefonskom imeniku”, govori Beson, dodajući kako hrvatski vojnici koji se bore u Azovu ipak nisu smeli da govore za medije i da otkrivaju svoja imena.

(Jutarnji.hr/Globus)

http://www.youtube.com/watch?v=RK4BscXMme4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja