Rudari zarobljeni u rudniku još čekaju spas
Foto: REUTERS

Peru

Rudari zarobljeni u rudniku još čekaju spas

Planeta -
Devetorica rudara u četvrtak su ostala zarobljena u jednom od tunela rudnika, čiji se deo srušio, na dubini od oko 250 metara

LIMA - Akcija spasavanja devetorice peruanskih rudara, koji su od četvrtka zarobljeni u rudniku na jugu Perua, potrajaće još najmanje dva ili tri dana, saopštio je šef kabineta peruanskog predsednika Oskar Valdes. Valdes, koji je na licu mesta nadzirao akciju spasavanja rudara, rekao je novinarima da je nadležni inženjer procenio da će operacija potrajati još najmanje dve ili tri dana, zbog novih urušavanja u rudniku Kabesa de Negro, koji se nalazi na oko 300 kilometara južno od Lime.

Devetorica rudara u četvrtak su ostala zarobljena u jednom od tunela rudnika, čiji se deo srušio, na dubini od oko 250 metara, preneo je AFP. Rudari, koji imaju između 22 i 59 godina, i među kojima su otac i sin, zajedno su i nisu povređeni, a spasilačke ekipe ih kroz metalnu cev snabdevaju kiseonikom i vodom. Iako je njihovo zdravstveno stanje dobro, neki od rudara pate od anksioznosti, što nije neuobičajeno za ovakve situacije.

Sudbina peruanskih rudara podsetila je javnost na sličan slučaj u Čileu, o kojem su pisali svi svetski mediji. U avgustu 2010. godine, 33 rudara ostala su zarobljena u rudniku San Hoze na zapadu Čilea. Spaseni su posle 69 dana u spektakularnoj akciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track