Bivši šef KGB vodi u drugom krugu predsedničkih izbora
Foto: REUTERS

Južna Osetija

Bivši šef KGB vodi u drugom krugu predsedničkih izbora

Planeta -
Unapredićemo odnose sa Rusijom u svim oblastima. Cilj nam je da ostvarimo stari san o ponovnom ujedinjenju Južne i Severne Osetije, poručio Leonid Tibilov

ĆINVALI - U drugom krugu predsedničkih izbora u Južnoj Osetiji, posle 67 odsto prebrojanih glasova, vodi nekadašnji šef republičkog KGB-a Leonid Tibilov sa 55,8 odsto glasova, dok komesar za ljudska prava David Sanakojev ima 41,3 posto.

"Unapredićemo odnose sa Rusijom u svim oblastima. Cilj nam je da ostvarimo stari san o ponovnom ujedinjenju Južne i Severne Osetije", rekao je Tibilov novinarima na glasačkom mestu u prestonici Ćinvaliju. Južnu Osetiju je priznala zvanična Moskve kao nezavisnu republiku, posle kratkog rata između Rusije i Gruzije 2008. godine.

Do političkih previranja došlo je u novembru prošle godine, kada je poništena izborna pobeda opozicione kandidatkinje Ale Džiojeve. Vrhovni sud poništio je njenu izbornu pobedu, kako se tada navodilo, zbog brojnih neregularnosti, i zakazao nove predsedničke izbore za 25. mart ove godine, kada je održan prvi krug.

U prvom krugu, bivši šef lokalne službe bezbednosti KGB Leonid Tibilov je osvojio 42,5 odsto glasova, a komesar za ljudska prava David Sanakojev 24 odsto. Oko 35.000 ljudi registrovanih birača imali su danas mogućnost da glasaju na 84 biračka mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track