ANKICA TUĐMAN: Kad su mom suprugu tražili da ukloni Tita, rekao je: Neka ostane!
Foto: Reuters

Kolinda izbacila Titovu bistu

ANKICA TUĐMAN: Kad su mom suprugu tražili da ukloni Tita, rekao je: Neka ostane!

Planeta -
Supruga prvog predsednika Hrvatske iznenađena što je Kolinda Grabar Kitarović izbacila iz kancelarije statuu predsednika SFRJ, kog je Franjo Tuđman smatrao jednim od najvećih državnika Evrope

ZAGREB - Supruga prvoga hrvatskog predsednika Ankica Tuđman iznenađena je uklanjanjem Titove biste iz Kabineta predsednika na Pantovčaku i kaže da je njen muž tu bistu držao u kancelariji.

Gospođa Tuđman se setila da su saradnjici njenog muža jednom potegli pitanje izbacivanja Titove biste.

"Na to im je on odgovorio: 'Neka ostane!' To je sve što o tome znam i što mogu da kažem", rekla je ona dodavši da se ne seća kojim Tuđmanovim savetnicima je ta bista smetala.

Franjo Tuđman je u više navrata pisao i govorio o Titu, a u dokumentarcu "Tuđman" reditelja Jakova Sedlara između ostalog je rekao:

"Tito je bez sumnje bio jedan od najvećih državnika Evrope u razdoblju Drugog svetskog rata. Bio je komunista, marksista, ali je bio veoma pragmatičan političar i želeo je da ostvari ravnopravnost hrvatskog naroda u sklopu Jugoslavije, a želio je i da njegova Jugoslavija bude ravnopravna i u odnosu na Sovjetski Savez. Titove zasluge, što se hrvatskog naroda tiče, jesu u tome što je s antifašističkim pokretom doveo hrvatski narod na stranu pobedničkih demokratskih sila antifašističke koalicije, što je omogućio da se stvori federalna država Hrvatska i po Ustavu iz 1945. i po Ustavu iz 1974., što je omogućio pravne osnove za samoodređenje i proglašenje samostalne Hrvatske”.

Takođe je rekao da je Broz "i u komunizmu uvek ostao Hrvat".

(Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track