MESIĆ ŽELI TITA: Kolinda izbacila bistu jer povlađuje neofašistima i prekrajanju istorije
Foto: Dragan Kadić

Protest

MESIĆ ŽELI TITA: Kolinda izbacila bistu jer povlađuje neofašistima i prekrajanju istorije

Planeta -
Josip Broz Tito je bio jedan od najznačajnijih državnika sveta u drugoj polovini 20. veka, cenjen kao vođa antifašističkog otpora, pa će uklanjanje njegove biste izazvati pitanje: kojim smerom kreće Hrvatska, kaže Mesić

ZAGREB - Stjepan Mesić, bivši predsednik Hrvatske, upozorio je javnost da odluka nove šefice mlade hrvatske države Kolinde Grabar Kitarović da izbaci iz kancelarije bistu Josipa Broza Tita nije samo ustupak rigidnoj desnici i profašističkim i neofašističkim krugovima u Hrvatskoj, već i alarmantni pokazatelj grčevitog napora da se prebriše deo hrvatske istorije i da se ukloni sećanje na antifašističku borbu, koja je jedna od najsvetlijih stranica u toj istoriji.

Mesić je takođe najavio da će Kolindu Grabar Kitarović zamoliti da se Titova bista prebaci u njegov kabinet bivšeg predsednika Republike Hrvatske.

"Hitno uklanjanje Titove biste iz Kabineta predsednice na tragu je miniranja i uništavanja više od 3.000 spomenika antifašističkim borcima i žrtvama fašizma, čemu smo bili svedoci u proteklih četvrt veka. Sve to treba sagledavati i ocenjivati u kontekstu projekta revizije novije istorije, koji je poguban sa stanovišta građenja budućnosti ne samo jugoistoka Evrope, nego i cele Evrope, pa i sveta. Indoktriniranje mladih generacija i prebacivanje na njih frustracija i netrpeljivosti svojstvenih gubitnicima iz Drugog svetskog rata, poništiće i poslednju mogućnost da makar postupno uklanjamo posledice ratova u kojima se raspala Jugoslavije", napisao je Mesić.

"Koliko su u svetlu ovoga poteza verodostojna uveravanja predsednice da nastavlja delo Franje Tuđmana, neka procenjuje njena stranka. Ne mogu, međutim, a da ne upozorim i na činjenicu da je Josip Broz Tito bio jedan od najznačajnijih državnika sveta u drugoj polovini 20. veka, da ga mnogi širom sveta i danas visoko cene i kao državnika i kao vođu antifašističkog otpora. Uklanjanje njegove biste iz Kabineta predsednice nezaobilazno će stoga u svetu izazvati pitanje: kojim smerom kreće Hrvatska", završio je Mesić.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track