(VIDEO I FOTO) CRVENI ALARM NA BALKANU: Bura teroriše Dalmaciju, sneg okovao puteve u BiH
Foto: AP

Zima se vratila s osvetom

(VIDEO I FOTO) CRVENI ALARM NA BALKANU: Bura teroriše Dalmaciju, sneg okovao puteve u BiH

Planeta -
Vetar u Hrvatskoj skida fasade, diže krovove i prevrće automobile, u BiH su mnogi putevi blokirani, sneg pada i u Crnoj Gori, a u slovenačkom primorju oluja ne da ljudima na ulice

ZAGREB/SARAJEVO/PODGORICA - Najavljeno pogorašanje vremenskih prilika, pad temperature uz obilne padavine, stiglo je u veći deo regiona, a crveno upozorenje Meteoalarma važi za Jadran i istočnu Hercegovinu i upozorava na izuzetno opasno vreme koje može da prouzrokuje velike štete i nezgode sa opasnošću po život.

Ovako je u Dubrovniku:

http://www.youtube.com/watch?v=VApiYP1WLZw

U hrvatskom priobalju duva orkanska bura dostiže udare do 140 km na sat, pa su u prekidu mnoge trajektne linije, a brojne putevi su zatvoreni za sve grupe vozila i za sada kamioni s prikolicama i tegljači sa poluprikolicama ne mogu voziti iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Hrvatskom primorju i obrnuto, podaci su Hrvatskog auto-kluba.

Ciklon Rea nadvio se nad Hrvatskom, u Slavoniji se predviđaju padavine s mestimičnom kišom i susnežicom, a u Lici i Gorskom kotaru sa snegom. Vetar je digao krov jedne osnovne škole u Dražicama.

Split danas:

http://www.youtube.com/watch?v=8LFwlm8Wd0o

U Splitu duva olujna bura s orkanskim udarima, a najjača će duvati podno Velebita i u Dalmaciji, pa bi, prema mišljenju stručnjaka, po snazi mogla da prestigne orkansku buru s početka februara, prenose lokalni mediji.

U Makarskoj su udari bure prelazili 130 kilometra na sat, a u Podstrani su interventne ekipe morale ukloniti slomljeni električni stub, javlja RTL, uz informaciju da se na Trgovačko-transportnom terminalu Split urušio deo krova firme "Dalmex", dok je na području Gornje Podstrane u prekidu snabdevanje električnom energijom.

Državni hidrometeorološki zavod javlja da je jutros značajnija količina snega napadala u Begovom Razdolju, na Risnjaku i u Delnicama, Čabru, a nesto malo i u Otočcu i Gospiću. Zbog snežnih padavina u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za vozila iznad 7,5 tona na graničnom prelazu Izačić, dok na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

http://www.youtube.com/watch?v=6J77LXx-SUc

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina obilnije padavine mogu uzrokovati probleme, evropski Meteoalarm za danas je objavio crveno upozorenje za područje istočne Hercegovine i žuti za ostatak BiH, dok prognoze FHMZ nagoveštava najobilnije padavine upravo u istočnoj Hercegovini.

Saobraćaj se zbog snega na većini putnih pravaca u BiH već odvija otežano i usporeno, a na putnom pravcu Sarajevo - Konjic na planinskom prevoju Ivan potpuno je obustavljen saobraćaj za teretna motorna vozila. Kako javljaju čitaoci portala Klix.ba, kretanje prema Konjicu i iz tog grada prema Sarajevu je veoma otežano i nailaze na nekoliko zastoja.

Dodatne poteškoće vozačima na putevima na području Kupresa, Livna, Glamoča i Tomislavgrada pričinjava jak vetar koji stvara snežne nanose.Vozačima se savetuje da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Vazdušni saobraćaj na Međunarodnom aerodromu Sarajevo za sada funkcioniše dobro, iako snežne padavine uzrokuju brojne probleme u drumskom.

Sarajevo danas (Foto: Nedim Grabovica, Klix.ba)
Sarajevo danas (Foto: Nedim Grabovica, Klix.ba)

Snega ima i u Crnoj Gori - usled padavina od jutros je obustavljen saobraćaj za određenu kategoriju vozila na putu Podgorica-Bijelo Polje, saopšteno je iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije, dok iz Auto-moto saveza navode da se u većini zemlje saobraća po mokrim putevima, uz učestale odrone i mestimično smanjenu vidljivost.

Bura u Izoli (Foto: Beta)
Bura u Izoli (Foto: Beta)

Što se tiče Slovenije, nadležne službe upozoravaju na izuzetno jak vetar i buru u primorskom regionu i na snazi je žuti meteoalarm, dok se u Makedoniji saobraćaj odvija otežano usled mokrih puteva, delimično pod snegom, a u višim predelima na snazi je zabrana za teška teretna vozila.ID: 1662114 Ha

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track