(VIDEO) ČEČEN PRIZNAO UBISTVO NEMCOVA: Pogledajte kako su osumnjičene sproveli u sud!
Foto: Raša Tudej

Efikasna istraga

(VIDEO) ČEČEN PRIZNAO UBISTVO NEMCOVA: Pogledajte kako su osumnjičene sproveli u sud!

Planeta -
Istražitelj je tokom saslušanja rekao da je umešanost novih osumnjičenih u ubistvo Njemcova dokazana. "Osumnjičeni demantuju umešanost, ali postoje dokazi koji tvrde suprotno. Njihovu umešanost potvrđuju mnogi faktori i dokazi", kazao je istražitelj,

MOSKVA - Jedan od dvojice zvanično optuženih za ubistvo ruskog opozicionara Borisa Njemcova Zaur Dadajev priznao je istražiteljima umešanost u to ubistvo i na današnjem saslušanju u sudu u Moskvi izjasnio se krivim.

Sudija Natalija Mušnikova je saopštila da je "Dadajeva umešanost potvrđena njegovim priznanjem", prenela je agencija Tas s.

Dadajevu je određen pritvor do 28. aprila, a on u sudnici nije odgovorio na pitanje o njegovoj umešanosti, već je samo tražio fer suđenje.

Nešto ranije, Dadajev i Anzor Gubašev su zvanično optuženi za umešanost u ubistvo ruskog opozicionara.

Oni su se pojavili pred sudom na preliminarnom saslušanju zajedno sa još tri osumnjičene osobe koje su, kako je saopšteno, uhapšene u poslednjih 48 sati u Ingušetiji.

Istražitelj je tokom saslušanja rekao da je umešanost novih osumnjičenih u ubistvo Njemcova dokazana. "Osumnjičeni demantuju umešanost, ali postoje dokazi koji tvrde suprotno. Njihovu umešanost potvrđuju mnogi faktori i dokazi", kazao je istražitelj, prenela je agencija Tass.

Dadajev je proveo 10 godina kao pripadnik bataljona čečenskog Ministarstva unutrašnjih poslova "Sever", izjavio je sekretar ingušetijskog Saveta za bezbednost Albert Barahajev.

Nije poznato da li je Dadajev i dalje član pomenutog bataljona ili ga je napustio, navodi Rojters.

Vlasti Čečenije, većinom muslimanske republike na južnoj granici Rusije, nisu zasad potvrdile tu informaciju.

Prvo su privedeni Gubašev i Dadajev, a nešto kasnije i još dvojica ljudi, mlađi brat Gubaševa i muškarac koji je bio u istom vozilu sa Dadajevim u trenutku hapšenja, rekao je Barahajev.

Šef FSB Aleksandar Bortnjikov je izjavio da se u istrazi razmatra nekoliko verzija ubistva, uključujući i naručeno.

Njemcov je ubijen u noći 27. februara u samom centru Moskve, a to je najistaknutije ubistvo jednog ruskog opozicionara u 15 godina koliko je na vlasti aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin, navodi britanska agencija.

http://www.youtube.com/watch?v=MGoMKnkQS_0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track