VELIKI KORAK ZA PETORKU: Putin potpisao ratifikaciju sporazuma o banci BRIKS
Foto: AP

Odobren zakon

VELIKI KORAK ZA PETORKU: Putin potpisao ratifikaciju sporazuma o banci BRIKS

Planeta -
U ministarstvu finansija Rusije procenjuju da će Nova razvojna banka početi sa radom do kraja ove godine, a pun kapacitet će dostići za četiri do pet godina

MOSKVA - Predsednik Rusija Vladimir Putin potpisao je zakon o ratifikaciji sporazuma o Novoj razvojnoj banci, koju osnivaju zemlje BRIKS.

Dokument je danas objavljen na zvaničnom sajtu pravnih informacija, preneo je Itar-Tas.

Sporazum je potpisan 15. jula 2014. godine u Brazilu i predviđa da zemlje BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika), osnuju Novu razvojnu banka za finansiranje infrastrukturnih projekata i projekata održivog razvoja u zemljama BRIKS i zemljama u razvoju.

Osnivači banke su zemlje BRIKS, sa posebnim pravima koje neće imati druge članice banke. Konkretno, predsednik banke će biti biran isključivo iz jedne od zemalja-osnivača, a zatim će se rotirati. Ključne odluke u organima upravljanja će se donositi većinom glasova zemalja osnivača.

U organizaciji su predviđena tri nivoa korporativnog upravljanja - upravni odbor, savet direktora i predsednik.Prvi predsednik treba da bude predstavnik Indije, prvi predsednik saveta direktora - predstavnik Brazila, a prvi predsednik upravnog odbora - predstavnik Rusije.

Sa samita BRIKS 2014: Vladimir Putin (Rusija), Narendra Modi (Indija), Dulma Rusef (Brazil), Sji Đinping (Kina) i Džejkob Zuma (Južnoafrička Republika) (Foto: Fonet/AP)
Sa samita BRIKS 2014: Vladimir Putin (Rusija), Narendra Modi (Indija), Dulma Rusef (Brazil), Sji Đinping (Kina) i Džejkob Zuma (Južnoafrička Republika) (Foto: Fonet/AP)

Kako je ranije televiziji Rosija 24 rekao zamenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak, prvi predsednik upravnog odbora banke BRIKS biće ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Osnivački kapitil banke biće 100 milijardi dolara, proporcionalno raspoređen među učesnicama.

U ministarstvu finansija Rusije procenjuju da će Nova razvojna banka početi sa radom do kraja ove godine, a pun kapacitet će dostići za četiri do pet godina.

Sporazum omogućava pristupanje novih učesnica - članica Ujedinjenih nacija, uključujući i zemlje u razvoju.Sedište banke će biti u Šangaju, koji će obezbediti kancelarije i svu potrebnu opremu za rad, navodi Itar-Tas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track