Najnovije vesti

(VIDEO) DECA ZGROŽENA: Dečaka dželata ISIL prepoznali školski drugovi iz Tuluza
Foto: Youtube Pt

Zver iz Tuluza

(VIDEO) DECA ZGROŽENA: Dečaka dželata ISIL prepoznali školski drugovi iz Tuluza

Planeta
14:26h
Rian (12) je s majkom i još troje mališana, bliznakinjama starim 20 meseci i dojenčetom,- prošle godine otišao u Siriju preko Španije i Turske. Na snimku je s očuhom Sabrijem

PARIZ - Dečaka, koji je nedavno na snimku Islamske države (ISIL) prikazan kako puca u glavu Palestincu iz Izraela, navodno su prepoznali drugovi iz škole koju je pohađao u Tuluzu, prenosi danas francuska štampa.

Mada zvanična istraga tek treba da utvrdi identitet dečaka na snimku, učenici osnovne škole Veržer iz Tuluza tvrde da je u pitanju đak petog razreda, 12-godišnji Rian, s kojim su često igrali fudbal u školskom dvorištu i koji je u martu prošle godine prestao da pohađa nastavu.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

"Grupa dece je u sredu prepoznala svog druga na snimku", izjavio je direktor škole Žak Kajo. "Đaci su u četvrtak došli uplakani u školu. Bili su izuzetno potreseni", ispričao je jedan član nastavnog osoblja i dodao da je škola angažovala psihologe i stručnjake kako bi mogli deci i njihovim roditeljima.

"Deca su pitala šta će se desiti ako se to dete jednog dana vrati u Tuluz", rekla je jedna zabrinuta majka. Majka drugog učenika rekla je da je čula decu kako pitaju zašto njihov drug nije pucao na zlog čoveka na snimku i pustio taoca da pobegne.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

ISIL objavila je video-snimak pogubljenja Palestinca Muhameda Musalama (19), kog su teroristi optužili da špijunira za račun Izraela. Musalama je pogubio dečak, koji mu je hitac ispalio u glavu. Musalamova porodica priznala je izraelskom listu Haarec da je njihov sin putovao u Siriju da se bori za ISIL.

Prema policijskim izvorima, dečak je na snimku zajedno sa svojim očuhom, tulužaninom Sabrijem Esidom, koji tvrdi da je polubrat Muhameda Mere, islamskog ektremiste iz Tuluza koji je prošle godine ubio sedam ljudi. Komišije opisuju Riana kao "divno dete", "dobrog učenika koji nikad nije pravio nikakve probleme", "mirno dete koje pažljivo prati nastavu".

Izvori bliski istrazi navode da je Rian zajedno s majkom i još troje mališana - bliznakinjama starim 20 meseci i odojčetom - prošle godine otišao u Siriju preko Španije i Turske. U maju prošle godine, i Suad Mera, Muhamedova sestra, otišla je sa svoje četvoro dece za Siriju.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...